Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info_Pogled na Ovčar Banju sa Kablara

Turistički potencijali Čačka brojni ali nedovoljno iskorišćeni

Program razvoja turizma grada Čačka, koji je izradila radna grupa za ovu oblast, predstavlja svojevrsnu analizu svega što je potrebno kako bi se unapredili turistički potencijali grada, a sa ciljem što boljeg pozicioniranja na domaćem i stranom tržištu. Anketirana ciljna grupa u izradi ovog programa bili su turisti i građani Čačka, a snimljeno je i stanje na terenu kako bi se došlo do pouzdanih podataka, rekla je Snežana Štetić, predsednica Radne grupe za izradu programa razvoja turizma grada Čačka.

– Ovaj program je izuzetno značajan kako za grad Čačak tako i za čitavu opštinu, i doneo je izuzetno dobre podatke. Kako bi se Čačak uklopio u sve ono što je predviđeno strategijom razvoja turizma u Srbiji, koristeći sva postojeća dokumenta vezana za grad, napravili smo analizu svega što je potrebno za razvoj turizma Čačka. Ono što je jako bitno jeste to da je postavljen cilj naših istraživanja, a on predstavlja upravo izradu modela razvoja turizma grada Čačka koji bi uticao na njegovo što bolje pozicioniranje, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Da bi se turizam razvijao u određenom pravcu i samim tim bio od koristi za čitavu lokalnu zajednicu, stanovnici grada Čačka moraju shvatiti njegovu važnost, jer bez toga neće ni uzeti učešće u njegovom razvoju, navodi sagovornica.

Edukacija kao jedan od elemenata razvoja turizma

Rezultati sprovedenih anketa pokazali su da građani imaju želju za razvoj turizma u svom gradu ali i da su nedovoljno upućeni u potencijale koje grad poseduje.

– Kako bi što više inicirali edukaciju stanovništva u oblasti turističkih potencijala kojima grad raspolaže, prilikom izrade programa razvoja turizma značajno smo obratili pažnju i na taj segment. Edukacija, kao jedan od elemenata razvoja turizma na određenoj destinaciji, predstavlja važnu osnovu za dalji razvoj. Takođe, kompletno su istraženi stanje, potencijali i ograničenja razvoja turizma grada Čačka. Pošlo se od svih prirodnih i antropogenih resursa koje grad poseduje, zatim su istraženi socioekonomski okviri razvoja turizma grada. Jako važna je i demografska slika, jer se upravo u njoj ogleda dinamika i obim kretanja stanovništva, zatim kvalifikaciona struktura, ekonomske aktivnosti koje stanovništvo sprovodi, kao i stanje i prespektive za razvoj privrede. U izradi programa u obzir se moraju uzeti sve činjenice koje su za, i sa druge strane, sve koje su protiv razvoja turizma, tj. sve ono što je dovoljno razvijeno da bi turizam nastavio da ide u pozitivnom smeru, i sa druge strane sve ono što ga u tome sputava. Očigledno je da se turizam u Čačku razvija, ali isto tako je uočljivo da se ne koriste svi potencijali koje grad poseduje, pa samim tim pravci razvoja nisu adekvatni, kaže Snežana Štetić.

Ovčar banja, Atomska banja i Slatina – izuzetan izvor prirodnih resursa

Postoji dosta vrsta turizma koje su u Čačku razvijene, ali takođe je dosta onih čiji su potencijali nedovoljno iskorišćeni.

– Tranzitni turizam je veoma zastupljen, s obzirom na geo-strateški položaj grada, ali sami elementi koji su potrebni za njegov bolji razvitak nisu dovoljno razrađeni. Mora postojati dobra infrastruktura, smeštajni kapaciteti… Takođe je tu i zdravstveni, tj. banjski turizam koji ima veliki potencijal za razvoj s obzirom da posedujemo takozvani „trougao“, koji čine Ovčar banja, Atomska banja i Slatina. Ove destinacije predstavljaju izuzetan izvor prirodnih resursa koji su turistima primamljivi, ali treba da se poradi na poboljšanju celokupnih uslova na pomenutim lokacijama. Grad Čačak takođe može da se pohvali velikim brojem manifestacija, a značajan podatak je da je među prvima posle Zlatibora izvršio kategorizacjiju istih, i na taj način skreće se pažnja na značajne događaje koji mogu da privuku veliki broj turista. Đački turizam je jako razvijen, ali tu problem prave parking mesta kojih nema dovoljno, a jako je važno da autobusi imaju gde da stanu, da na tome ne gube vreme koje će iskoristiti za obilazak grada i razgledanja svega što on nudi. Potpuno neiskorišćen potencijal Čačka je ruralni turizam, a problem u ovom segmentu pravi upravo nedovoljno razvijena infrastruktura u selima, koja vlasnike seoskih domaćinstava onemogućava da se aktivnije uključe u ovaj vid turizma. Takođe, u vidove turizma koji mogu ići uzlaznom linijom razvitka spadaju i gastronomski, etno, izletnički turizam, itd. Čačak ima izuzetno mnogo potencijala koje treba bolje iskoristiti, ističe Snežana Štetić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *