Претрага
[rstr_selector]

U 52 požara tokom vikenda povređeno 6 osoba

Vatrogasno-spasilačke jedinice su tokom proteklog vikenda na teritoriji Moravičkog okruga intervenisale 52 puta. Načelnik okružnog Sektora za vanredne situacije, Dragiša Broćić, naglašava da je od tog broja čak 50 požara bilo na otvorenom prostoru.

– Gorele su livade, šume, neuređeni prostor… Najviše požara je bilo na teritoriji grada Čačka, čak 20, zatim na teritoriji opštine Gornji Milanovac 17, a slede Lučani sa 9 i Ivanjica sa 6 požara. U ovim događajima povređeno je šest osoba, naravno, nastala je i materijalna šteta, a bilo je i objekata koji su zahvaćeni vatrom. Izgoreo je krov na jednom magacinu na području Ivanjice i to kao posledica požara na otvorenom prostoru, kaže Broćić.

Zakon zabranjuje paljenje vatre, ali su kazne male

Dragiša Broćić podseća da je članom 50. Zakona o zaštiti od požara zabranjeno bilo kakvo spaljivanje biljnih ostataka na otvorenom prostoru i da je to kažnjivo.

– Kazna za one koji izazovu požar iznosi 10.000 dinara. Međutim, ukoliko u požarima dođe do težeg povređivanja jedne ili više osoba, ili nastane velika materijalna šteta, više se ne radi o prekršajnoj odgovornosti nego se razmatra mogućnost podnošenja krivične prijave. Dozvoliću sebi da budem ličan u ovoj izjavi i da kažem da smatram ove kazne jako malim imajući u vidu troškove intervencije. Štaviše, čak i ovako mala kazna može biti i prepolovljena priznanjem krivice. To je zapravo simboličan iznos u odnosu na probleme koji se prave ovom vrstom požara. Nije problem samo zbog prevelikog angažovanja i opreme sa naše strane, glavni i ključni problem je što ljudi stradaju i bivaju povređivani u ovakvim požarima.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести