Претрага
[rstr_selector]

U Arilju počeo četvrti Arlemm

U Arilju je u toku jedinstvena muzička manifestacija „Arlemm“ koja se održava četvrti put, a ima za cilj da afirmiše klasičnu muziku i upoznaje pre svega decu i omladinu ali i stanovništvo sa ovom vrstom umetnosti.

Novina na ovogodišnjem „Arlemm-u“ je „Art fest“ koji će u Arilje dovesti eminentna imena ozbiljne muzike u ime organizatora kaže Brankica Vitorović.

– Učesnici su uzrasta od pet do 25 godina. Imamo oko 70 prijavljenih polaznika, angažovano je deset vrhunskih profesora i predavača.

Ove godine se, u okviru projekta pojavljuju dve nove discipline.
Studio pevanja će voditi istaknuta srpska interpretatorka pravoslavne i duhovne muzike, gospođa Divna Ljubojević, i gitare – profesor Aleksandar Hadži-Đorđević.

Kao novina u okviru “Arlemm-a“, ove godine se pojavljuje i “Arlemm art festival“, koji se održava dvadesetšestog i dvadesetsedmog jula.

Gosti u okviru ovog festivala biće Divna Ljubojević i hor “Melodi“, “Balkan`s strings“ trio, braća Teofilović, “Cucunga“, Nikola i Bojana Peković, Nikola Ignjatović i džez odsek Fakulteta muzičke umetnosti.

Svake godine se u okviru “Arlemm-a“ odvijaju različite aktivnosti, a to je zapravo podučavanje dece polaznika koja se prvi put susreću sa instrumentima, naravno rad sa decom koja su već formirani mladi muzičari, javni časovi gostujućih profesora, koncerti dece polaznika “Arlemm-a“, koncerti profesora i istaknutih umetnika. U slobodno vreme za polaznike će biti organizovane posete, izleti, ekskurzije, upoznavanje sa kulturnoistorijskim znamenitostima regiona – izjavila je Brankica Vitorović.

Biće organizovana i edukativno-praktična radionica graditelja muzičkih instrumenata koju će voditi Janoš Urban.

– U Arilju ne postoji ni jedna muzička škola i deca koja se prijavljuju za ovu manifestaciju dolaze iz čitave Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije. Ima i polaznika iz inostranstva. Festival se održava na ostrvu Uski vir na reci Rzav.

Nastojali smo da spojimo lepotu prirode, umetnosti i kulture na jednom mestu i na taj način razvijamo ekološke poglede i ekološku svest kod samih polaznika, ističući važnost i značaj očuvanja i negovanja životne sredine.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *