U Arilju uskoro počinje izgradnja kotlarnice na biomasu

U Arilju uskoro počinje izgradnja kotlarnice na biomasu

Kotlarnica će se nalaziti u blizini Doma zdravlja i srednje škole u Arilju i plan je da u početku toplotnom energijom snabdeva osnovnu i srednju školu i zgradu opštine, a kasnije i sportsku halu i vrtić

0
Foto: Dženarika info

U Arilju bi uskoro trebala da počne izgradnja kotlarnice na biomasu koja bi od jeseni toplotnom energijom snabdevala javne objekte škola, vrtića, Doma zdravlja i zgrade opštine. Miloš Nedeljković, predsednik opštine Arilje, kaže da je izabran izvođač radova i da je raspisan konkurs za izbor stručnjaka koji će kontrolisati radove tokom izgradnje.

– Radove će izvoditi konzorcijum od deset firmi, a očekujemo da uskoro bude izabran nadzorni organ koji će pratiti ceo proces od početka izgradnje do ugradnje opreme. Kotlarnica će se nalaziti u blizini Doma zdravlja i srednje škole u Arilju. Plan nam je da u početku toplotnom energijom snabdeva osnovnu i srednju školu, zgradu opštine, a kasnije i sportsku halu i vrtić. Očekujemo velike uštede i zato ćemo pokušati da na tu kotlarnicu priključimo industrijske objekte jer nam je to jako bitno. Firme će na taj način smanjiti troškove ogreva, a moći će da je koriste i za proizvodnju tople vode i u druge svrhe tokom procesa proizvodnje, u zavisnosti od toga čime se bave. Biomasa i otpadno drvo mogu da se koriste sa vlažnošću od 60 posto što je velika prednost jer je do sada bilo projektovano na 40 posto, zbog čega smo tražili izmenu projekta, tako da očekujemo da izgradnja počne najkasnije početkom jula. Što se tiče ogreva, uvek moramo da imamo zalihe, zbog čega smo potpisali predugovor sa jednom šabačkom firmom od koje ćemo nabavljati takozvanu sečku. Pored toga, u kotlarnici na biomasu može da se sagoreva i granje i drugi prirodni otpad koji ostaje proizvođačima maline i drugim poljoprivrednicima, kao i zeleni otpad koji ostaje prilikom uređenja zelenih površina u našoj opštini, ali to je samo jedan deo, rekao je Nedeljković i izrazio nadu da će kotlarnica u rad biti puštena u septembru, a najkasnije do početka grejne sezone.

Iako će u početku grejati javne objekte, postoji mogućnost da se kasnije na kotlarnicu priključe i individualna domaćinstva

– Veliki broj građana je već sugerisao da bi trebalo da izgradimo toplanu na gas i mi radimo na tome jer je gasovod prošao kroz Arilje. Međutim, tu postoji i drugi problem jer, recimo, u jednoj ulici tri do četiri domaćinstva hoće gas, a ostali neće, zbog čega ćemo na ovu kotlarnicu na biomasu najpre priključiti javne objekte i industriju, rekao je predsednik opštine Arilje.

POSTAVI ODGOVOR