U čačanskoj bolnici ostala samo tri kardiologa

U čačanskoj bolnici ostala samo tri kardiologa

Na ortopediji, urologiji i neurologiji nema dežurnih lekara svaki dan jer ih jednostavno nema dovoljno da bi pokrivali dežurstva

0

U Opštoj bolnici u Čačku trenutno rade samo tri kardiologa, kaže lekar ove bolnice, doktor Aleksandar Radojević. On tvrdi da je to verovatno posledica planiranja i strategije razvoja zdravstva i bolnice u Čačku.

– Neko ko je bio zadužen da planira kadrove u bolnici očito nije planirao odliv nezadovoljnog ljudstva iz bilo kog razloga. Tako smo sada u situaciji da na više odeljenja u čačanskoj bolnici ne može da se organizuje dežurstvo, a neka odeljenja praktično ostaju bez kadrova koji mogu da „nose“ posao. Na ortopediji, urologiji i neurologiji nema dežurnih lekara svaki dan jer ih jednostavno nema dovoljno da bi pokrivali dežurstva. Bolničko planiranje i razvoj ove zdravstvene ustanove su takvi da je nemoguće predvideti kako će se stvari dalje odvijati. Oni koji rade u bolnici imaju toliko posla da svi skupa jedva izdržavamo, kaže doktor Radojević.

„Retko srećem mlade lekare u našoj bolnici“

Doktor Radojević navodi da bolnice u Valjevu i Užicu imaju po 14 kardiologa, a da su bolnicu u Čačku pre par meseci napustila dva kardiologa, kao i da ih je pre toga otišlo još nekoliko.

– Pretpostavljam da nisu više mogli da podnesu opterećenje kojem su bili izloženi. Očito je da nedostaje kadrova, a da nema nekog značajnijeg prijema jer kada primite lekara na specijalizaciju treba vam pet godina da dobijete internistu, a posle toga još tri ili četiri godine da dobijete internistu-kardiologa. Ne znam da li trenutno ima specijalizanata na Internom odeljenju, ali znam da retko srećem mlade lekare u našoj bolnici, izjavio je Radojević.

Doktor Aleksandar Radojević kaže da mu nije jasno kako će angio sala početi da radi u Opštoj bolnici u Čačku ako se zna da su za nju neophodni iskusni interventni radiolog i u svakom trenutku prisutan kardiolog.

 

POSTAVI ODGOVOR