[rstr_selector]

U Čačku na pomolu još jedna izrežirana smena

Jedan od prvih koraka koje je preduzela nova koalicija prilikom dolaska na vlast u Čačku, bila je preraspodela fotelja i funkcija u javnim preduzećima i ustanovama.

Sa direktorskih pozicija uklonjeni su svi koji iz nekog razloga nisu odgovarali sadašnjoj vlasti, uprkos tome što su uspešno vodili poverena preduzeća. Ti rukovodioci, praćeni linčom najgore vrste, smenjeni su mimo zakonske procedure, ne bi li njihova mesta zauzeo neko kome je ta fotelja obećana.

Uz dizanje velike medijske prašine prošle godine smenjeni su direktor „Komunalca“, Miloje Vojinović i direktorka vrtića, Marica Nešović. Uprkos brojnim optužbama koje su iz vrha vlasti stizale na njihov račun, javnost je ostala uskraćena za saznanja koja su to nedela oni počinili.

Vojinović, kome je zamereno da je zapošljavao rodbinu, prijatelje i partijske kolege, smenjen je uprkos činjenici da je samo godinu dana ranije proglašen za menadžera godine jer je uspešno vodio „Komunalac“, koji je među prvima u Srbiji uveo selekciju otpada. Tokom Vojinovićevog mandata, u čačanski „Komunalac“ dolazili su brojni direktori komunalnih preduzeća širom Srbije kako bi i sami uveli sistem selekcije otpada poput Užičana, koji su nam u jednom od ranijih intervjua, govorili o dobroj saradnji sa Čačanima.

Vojinović je zaslužan, a po nekima i odgovoran, za kupovinu 35 podzemnih kontejnera, koji danas trunu na parkingu „Komunalca“. Kada su pre četiri godine nabavljeni, trebalo je da budu montirani na teritoriji užeg centra grada, međutim, ni posle više od 50 Vojinovićevih molbi urbanistima, nisu izdate potrebne dozvole. Prošle godine u centru Čačka montirana su dva podzemna kontejnera kod Doma kulture, a ostatak i dalje stoji na parkingu zbog papirologije.

Upućeni u prilike u „Komunalcu“, kažu da je tačno da je Vojinović zapošljavao nepotrebne kadrove, međutim tvrde da je to činio po naređenju svojih šefova, tačnije onih koji su ga prošle godine smenili, a potom i unapredili.

Marica Nešović bila je mesecima izložena pritiscima da podnese ostavku. Kada je vladajućim strukturama postalo jasno da ona pre isteka mandata neće otići, pribeglo se filmskom scenariju. Najednom je otkriveno da odmaralište u Ulcinju, u kome letuju čačanski mališani, liči na logor. Razljućeni roditelji, zgroženi saznanjem da su im deca letovala u „katastrofalno lošim uslovima“, krenuli su u dodatni linč ove žene, a da pritom svojim očima nisu videli kako taj objekat izgleda. Javnost zapravo nikada nije ni videla kakvi su uslovi smeštaja u odmaralištu „Ovčar“ u Ulcinju, jer obećanje da će tokom jedne od poseta zvaničnika crnogorskom primorju biti ostavljeno mesto za bar jednu novinarsku ekipu, nikada nije ispunjeno. Javnost je gledala slike letovališta koje su snimali političari, isti oni koji su kasnije dobijali posao na gradskim tenderima. Interesantno je da je objekat koji je nazvan logorom, za samo 15 dana ekspresno saniran i doveden u vrlo pristojno stanje. Iz ovoga se zaključuje da je izvođač radova ili mađioničar, pa je čarobnim štapićem od „logora“ napravio raj za decu, ili je neko tendenciozno obmanjivao javnost informacijama o nebrizi i lošim uslovima odmarališta, kome je bio cilj da rukovođenje Marice Nešović dovede u pitanje.

Za sada nema indicija da će ovo dvoje rukovodilaca biti procesuirano na osnovu optužbi koje su se tokom prošle godine mogle čuti na njihov račun. Galama i povici pritiv ovih ljudi prestali su onoga časa kada su oni smenjeni. Čini se da je njihova najveća krivica bila ta što su u određenom trenutku bili na poziciji koja je ranije prodata na lokalnoj političkoj berzi.

Po skoro sličnom scenariju već izvesno vreme priprema se smena još jednog rukovodioca u Čačku. Reč je o načelniku čačanske Komunalne policije, Miljanu Radosavljeviću. On nam je juče potvrdio da već godinu dana trpi razne pritiske kako bi napustio ovu funkciju. Izjavio je da će o detaljima tih pritisaka govoriti nekom drugom prilikom.

Resor gradske Uprave za inspekcijski nadzor u Čačku pripao je Srpskoj naprednoj stranci koja je nedavno na mesto načelnika postavila nekadašnjeg radikala Milovana Erića, koji je prvi pretpostavljeni Miljanu Radosavljeviću. Međutim, u čačanskim naprednjacima vodeću ulogu ima narodni poslanik Aleksandar Radojević, koga smo pitali zašto se smenjuje Miljan Radosavljević:

Po svoj prilici Milovanu Eriću data je mogućnost odlučivanja o tome ko će ubuduće biti na čelu Komunalne policije, ali kao što ste čuli, konačnu odluku, kao i u ranijim slučajevima daće Aleksandar Radojević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести