U Čačku do sada registrovano 12 stambenih zajednica

U Čačku do sada registrovano 12 stambenih zajednica

Slab odziv upisa u registar stambenih zajednica zabeležen na teritoriji cele Srbije; Čačak sa 12 upisanih najbolji u Moravičkom okrugu

0

Nezadovoljavajući rezultati upisa stambenih zajednica u za to planirani registar bili su povod i tema sastanka predstavnika lokalne samouprave, gradskih mesnih zajednica i Gradske stambene agencije u Čačku. Kako kaže Milan Draškić, direktor Agencije, slab odziv za upis u registar primećen je na teritoriji cele Srbije.
– Od pozvanih 13 predsednika mesnih zajednica sastanku je prisustvovalo samo sedam i mi smo im podelili određenu dokumentaciju i dodatno ih upoznali sa zakonskom obavezom, ali i sa značajem upisa u registar. Zadatak predsednikâ mesnih zajednica sada bi bio da tu dokumentaciju proslede nekadašnjim predsednicima kućnih saveta, odnosno sadašnjim stambenim zajednicama, kako bi se ovaj proces ubrzao. Nama u Gradsku stambenu agenciju svakodnevno dolaze zainteresovani za preuzimanje obrazaca ali, verovatno zato što nema dovoljno profesionalnih i licenciranih upravnika stambenih zgrada, dalji proces registracije ne ide željenim tokom, kaže Draškić.

Registrovati se i izbeći prinudnu upravu

Direktor Gradske stambene agencije u Čačku očekuje da u narednom periodu dođe do, kako kaže, značajnih napora koji će učiniti da stanari kolektivnih oblika stanovanja iskoriste i ne propuste zakonom predviđene rokove za registraciju.
– Podsećam da je rok za to 31. decembar ove godine i da će svima koji ga ne ispoštuju biti uvedena prinudna uprava. Smatram da je to nepopularna mera koju svakako treba izbeći i siguran sam da će u narednom periodu broj registrovanih stambenih zajednica biti povećan. Već imamo najavu iz Mesne zajednice Palilula da će u utorak, 26. septembra, u njihovim prostorijama biti organizovan zbor građana kojem će prisustvovati i naš predstavnik kako bismo još jednom razgovarali sa građanima na ovu temu. Inače, do sada imamo 12 registrovanih stambenih zajednica u Čačku, a značajno ih je manje u drugim opštinama u Moravičkom okrugu, rekao je Draškić.

POSTAVI ODGOVOR