U Čačku završen popis nelegalnih objekata

U Čačku završen popis nelegalnih objekata

Pod uslovom da su radili osam sati dnevno svakog dana, uključujući i nedelju, od 20. januara do 10. marta, Komisija za popis nelegalno izgrađenih objekata od 35 članova, dnevno je popisivala 1.300 objekata u Čačku, odnosno 4,6 u satu što znači da im je za popis jednog objekta trebalo 13 minuta

0

Popis nelegalno izgrađenih objekata u Čačku je završen pre sedam dana. U toku cele prošle godine popisano je 16.200, a za prva dva meseca ove godine 62.800 objekata. Prema rečima načelnika Gradske uprave za inspekcijski nadzor, Milovana Erića rešenje o ozakonjenju doneto je za 733 objekta, odnosno za svaki stoti popisani objekat.

– Građane će verovatno zbunjivati velika razlika između broja objekata popisanih u celoj prošloj godini i za samo prva dva meseca ove godine. Moram da kažem da je razlog za to mali broj popisivača u toku 2016. godine. Naime, popis je prošle godine počeo 1. februara i do aprila ga je obavljala komisija od 15 članova zaposlenih u gradskoj upravi i u javnim preduzećima. Od aprila do kraja godine popis su vršila samo tri člana komisije jer su ostali morali da se vrate u svoja preduzeća na svakodnevne zadatke, kaže Erić.

Novozaposleni pomogli završetak popisa

Načelnik Gradske uprave za inspekcijski nadzor u Čačku kaže da je od 20.januara do 10. marta ove godine na završetku popisa radilo 35 osoba.

– Mnogo nam je pomoglo to što nam je odobren prijem 17 ljudi po ugovorima o povremenim i privremenim poslovima. Preostalih 18 smo delegirali iz već postojećeg kadra Uprave za inspekcijski nadzor, najviše iz redova komunalnih inspektora i još šest komunalnih policajaca. Na taj način smo uspevali da popišemo između hiljadu i hiljadu i po objekata dnevno. Od takse za ozakonjenje u toku prošle godine u budžet grada slilo se nepunih 11 miliona dinara, a do 10. marta ove godine tri miliona. Inače, taksa se određuje prema kvadraturi objekta i za objekat do sto kvadrata iznosi pet hiljada dinara, a od sto do dve stotine kvadrata 15.000 dinara. Gradu od tih sredstava ostaje 70%, dok preostalih 30% ide u republički budžet, naglasio je Erić.

POSTAVI ODGOVOR