Претрага
[rstr_selector]
Foto: fb. SZBS Čajetina

U Čajetini podeljena autosedišta za najmlađe sugrađane

Sve je počelo akcijom Agencije za bezbednost saobraćaja „Hiljadu sedišta za hiljadu dece“, u okviru koje je krajem prošle godine ukupno dvadeset pet opština dobilo po dvadeset autosedišta, pod uslovom da same opštine podele još toliko. Opština Čajetina je tom prilikom konkurisala i bila rangirana kao jedanaesta, tako da je petog novembra na njenoj teritoriji podeljeno spomenutih četrdeset autosedišta. Na predlog Saveta za bezbednost saobraćaja, odlučeno je da i druga deca rođena 2018. godine dobiju svoja autosedišta, pa ih je u drugoj etapi nabavljeno još osamdeset.

Podizanje svesti o bezbednosti dece u saobraćaju

Srđan Radović, član Saveta za bezbednost Opštine Čajetina, objašnjava kako, sudeći prema statistici, oko 50-60 procenata roditelja koristi autosedišta, međutim, od toga 90 % to čini nepravilno. Zato je današnjom akcijom obuhvaćena i adekvatna edukacija. Primera radi, kako pravilno montirati sedište u automobil i smestiti dete u njega. Plan je da se ista akcija nastavi za svako naredno novorođeno dete. Predškolci i prvaci su takođe informisani o samostalnom učešću u saobraćaju, kako bi se izbegla neprijatna iznenađenja i opasnosti.

Kada je reč o bezbednosti saobraćaja na području Čajetine i Zlatibora, Radović iznosi sledeće podatke: krajem 2017. doneta je, a početkom 2018. i usvojena Strategija o razvoju bezbednosti saobraćaja za četvorogodišnji period. Predviđene su aktivnosti zarad korenitih promena i smanjenja neodgovornog ponašanja u saobraćaju. Navedene akcije podrazumevaju obuku o pravilnom korišćenju zaštitnih sredstava u prevozu, prilagođavanju brzine propisanim merilima, a naročito aktivnu borbu protiv uticaja alkohola i drugih opojnih sredstava na vozača. Cilj je preduprediti nezgode putem poseta srednjim školama i predočavanjem mladima, budućim vozačima, koliko je negativno dejstvo određenih supstanci. U tu svrhu, koristi se simulator čeonog sudara, zalaže za upotrebu pojasa, imajući u vidu poražavajuće podatke o tome kako malo osoba uopšte vezuje pojas, posebno na zadnjem sedištu. Posetama su obuhvaćene i užičke škole, s obzirom da ih pohađa nezanemarljiv broj čajetinske dece, navodi Radović.

Statistika pokazuje pomak, ali ne sme se stati na tome

U 2018, zaključuje Radović, zabeleženi su slučajevi dvoje poginulih lica, što jeste četiri puta manje nego u godini pre nje, ali nikako ne bi smelo da nas „uljuljka“ u postignute rezultate. Kako bi nastavili trend podizanja bezbednosti, imaju želju da pojačaju saradnju sa „Putevima Srbije“. Današnjom akcijom, od ukupno osamdeset nabavljenih uručena su sedamdeset dva autosedišta, za isto toliko prijavljenih roditelja koji su izrazili želju da ih dobiju. Konačni cilj su prevencija i postepeno menjanje uvreženih navika i stavova, počev od najmlađeg uzrasta, kako bi rizik bio sveden na minimum.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *