U Čajetini usvojen lokalni akcioni plan zapošljavanja

U Čajetini usvojen lokalni akcioni plan zapošljavanja

Opština Čajetina i ove godine, u saradnji sa Nacionalnom službom, sprovodi mere politike zapošljavanja na lokalnom i regionalnom nivou

0

U skladu sa politikom akcionih mera zapošljavanja na nacionalnom nivou, za 2019. je izdvojeno i raspoređeno tri miliona dinara, kaže Bojana Božanić, predsednik Saveta za zapošljavanje.

-Trudimo se da zajednički stvorimo što bolje uslove za zapošljavanje mladih ljudi, teže zapošljivih kategorija, svih onih koji žele ili imaju mogućnosti da osnuju svoj biznis u okviru programa samozapošljavanja, eventualno odrade program stručne prakse i kasnije polože državni i sve stručne ispite koji su potrebni, steknu određena znanja i iskustva, ili kroz otvaranje novih radnih mesta i javne radove, objašnjava.

Nastavlja se uspešna saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje

Samozapošljavanje i stručna praksa biće sufinansirani, dok javni radovi ovoga puta nisu obuhvaćeni istim planom. Međutim, opština je svejedno odvojila deo sredstava, uvidevši da takve mere donose mnogo koristi kada je potrebno angažovati lica za, primera radi, privremene radove u komunalnim preduzećima ili vodovodu.

– Ukupno učešće opštine je nešto preko pedeset odsto, dok ostatak daje Nacionalna služba, sa kojom imamo dugogodišnju odličnu saradnju, ističe Bojana Božanić. – Čak je održana i prezentacija NSZ filijale Užice o merama zapošljavanja, namenjena poslodavcima.

Nadaju se dodatnim sredstvima i poboljšanju statistike

Iz Saveta za zapošljavanje naglašavaju kako je u decembru, tokom izrade lokalnog akcionog plana, na evidenciji bilo 5,3 odsto nezaposlenih, pa se trude da to smanje i promene. Samo u toku 2018, preko 60 lica je prošlo kroz različite programe, od toga mnogi bez prethodnog radnog iskustva. U zavisnosti od potreba, očekuju da ove godine bude opredeljeno još sredstava.

– Sve ovo što smo do sada radili pokazalo se kao jako dobro i efekti su bili odlični. Trudimo se da na najbolji mogući način iskoristimo sredstva. Konkurs samouprave će biti raspisan sredinom aprila i tada Nacionalna služba za zapošljavanje dodeljuje procenat sopstvenog učešća. Tek potom se otvara konkurs za konkretne poslodavce i korisnike u lokalnoj samoupravi. Potrebno je između petnaest i trideset dana da se sve procedure ispoštuju i završe, tako da se očekuje da aktivnosti krenu od maja, zaključuje Božanićeva.

POSTAVI ODGOVOR