U Gornjem Milanovcu počinje 11. „Serbia World Music festival“

U Gornjem Milanovcu počinje 11. „Serbia World Music festival“

Od 19. do 27. aprila u milanovačkom Domu kulture, klubu „Pub 1859“ i na gradskom trgu, odvijaće se izuzetno bogat i raznovrstan muzičko-scenski program

0
Sa zvanične stranice manifestacije: http://serbiamusicfestival.com

Iza organizatora Festivala svetske muzike u Gornjem Milanovcu je čitava decenija. Do sada su se na sceni smenjivali muzičari iz celog sveta, a njihovi izvanredni utisci i dobra promocija Srbije i Gornjeg Milanovca postali više nego dobra motivacija da se iz godine u godinu napreduje. Prvih pet godina, festival se održavao u Takovu, a zatim su se preselili u centar sa nesmanjenom željom i voljom da nastave tradiciju kojom su se prvobitno predstavili publici i gostima, govori Slobodan Božović, direktor festivala.

Pre nekoliko dana održan je prvi, nezvanični događaj u okviru ove muzičke fešte: naime, 13. aprila u klubu „Pub 1859“ priređena je tematska svirka „Vesele osamdesete“, svojevrsni prolazak kroz sve hitove iz ove epohe. Time je uspešno najavljen bogat repertoar koji očekuje sve posetioce Gornjeg Milanovca u narednih nekoliko dana, osmišljen za sve generacije i ljubitelje različitih žanrova dobre muzike, a počinje večeras.

Muzički i scenski raznovrsno

– Zvanično otvaranje je u petak od 20 časova u Domu kulture, muzičkom predstavom „Kafana na Balkanu“ koja se već treći put izvodi. Namenski je rađena za Festival svetske muzike, tiče se našeg grada, istorije, ljudi i svega onoga što je na neki način prošlo, a što ne želimo da zaboravimo. Njome će biti oživljene neke teme, doskočice, priče, uz nezaobilaznu i veliku ulogu muzike.

U subotu, 20. aprila, program na gradskom trgu počinje u 19 časova, kada će sastav „Gipsy Aleksići“ podsetiti na delo i hitove Šabana Bajramovića. Nakon njih, nastupa talentovana Danica Krstić sa svojim bendom „New Balkan koncept“ i u pratnji kamernog orkestra „Šlezinger“ od preko dvadeset pet članova, kojim će dirigovati maestro Vojkan Borisavljević. Iza toga, od 21:30, u „Pabu 1859“ gitarista i pevač Nenad Zlatanović i Pera Džo na usnoj harmonici prirediće bluz veče.

Gosti iz Norveške, bend „Drunken sailors“, zasviraće na milanovačkom trgu 21. aprila (nedelja) u 20 časova. Sledi dvosatno „Veče Bijelog dugmeta“ za sve generacije, kada će jedan od pevača slavnog benda, Alen Islamović, izvesti njihove najveće hitove. Pored toga, publika će biti u prilici da čuje i poznate pesme iz Alenove prethodne faze frontmena „Divljih jagoda“, kao i njegove solo karijere.

– Ponedeljak, 22. april, odabran je za dan dece, osmeha i radosti sa predškolskom ustanovom „Sunce“ iz našeg grada. Od 18 časova, na gradskom trgu će nas dečica provesti kroz više kontinenata, svojom malom predstavom i uz pomoć Minje Subote, Leontine i Tijane Dapčević. Nećemo gledati na sat, uživaćemo uz mališane i animatore. Posebno nas raduje što smo ovim putem uključili naše najmlađe sugrađane, koji nas svake godine oduševe tematskim maskenbalom. Sutradan, 23. aprila, na Dan grada imaćemo prilagođeni program koji počinje u 19 časova na trgu: goste iz Čačka „Stari grad“, Dragicu Radosavljević i sastav „Svitanje“, a na kraju će nastupiti Miroslav Ilić sa orkestrom Miše Mijatovića. Obe večeri, u petak i subotu, „Drunken sailors“ će od 21 čas svirati u pabu, najavio je direktor.

Etno i džez zvuk u fokusu

Naredne subote, 27. aprila, u pabu će od 21:30 svirati Amerikanci Don Minot i „Jahmessenjah sound“, čime će „Serbia World Music Festival“ biti zatvoren, a najavljen rege festival na Ždrebanu koji počinje već sutradan.

– Pored tzv. „world music“-a koji smo uspeli da zadržimo kao specifičan pravac i žanr, ove godine smo proširili i učinili repertoar „šarenijim“, ali u principu je glavni cilj vratiti mlađim generacijama etno muziku u nekim novim aranžmanima. Prošle godine je izuzetno posećen bio koncert Bilje Krstić, a i ranijih godina smo ugostili najbolje predstavnike ovog pravca, pa mislim da publika svaki put to prihvata sve bolje i zajedno se radujemo svakom novom izdanju manifestacije. Više se ne čeka „april u Beogradu“, sada je to april i u Milanovcu, zaključuje Božović, uz poziv da ih svi zainteresovani posete u narednim danima, jer će imati u čemu da uživaju.

POSTAVI ODGOVOR