U Gradskoj biblioteci otvorena Soba legata

U Gradskoj biblioteci otvorena Soba legata

Novoosnovana Soba legata koja objedinjuje tri postojeća legata koja Biblioteka baštini dugi niz godina, i može posetiti svakog dana, a na Dan otvorenih vrata gosti se mogu i dodatno obavestiti o izuzetnim zbirkama znamenitih Čačana

0

Povodom obeležavanja Dana Grada i otvaranja Sobe legata pri Zavičajnom odeljenju, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku je ove nedelje organizovala niz programa pod zajedničkim nazivom „Zavičaj, najviša tačka sveta“. Prvi je održan u ponedeljak, a u pitanju je „Zaveštanje kao zalog za budućnost”, predavanje na temu legata kao dragocenih zbirki Gradske biblioteke u Čačku. U utorak je predstavljena knjiga „U vihoru Oktobarske revolucije“ koja predstavlja dnevničke zapise Čačanina Radoja Jankovića, diplomate, oficira i književnika. Marija Radulović, bibliotekar za kulturno-umetničku i izdavačku delatnost, kaže da će večeras u 19 časova u galeriji Gradske biblioteke biti otvorena izložba „Trenuci u svetlosti” povodom obeležavanja 140 godina od rođenja čačanske književnice Danice Marković.

– Autor izložbe je Olivera Nedeljković, a u programu će učestvovati i Dragana Milošević, dramska umetnica. U subotu od 9.30 do 13.30 časova biće Dan otvorenih vrata, koji se organizuje drugi put i sugrađanima će biti omogućeno stručno vođenje kroz odeljenja i fondove biblioteke kako bi mogli da vide delove u koje korisnici inače ne ulaze. U fokusu je novoosnovana Soba legata koja objedinjuje tri postojeća legata koja Biblioteka baštini dugi niz godina, a koja se može posetiti svakog dana, s tim što se na Dan otvorenih vrata gosti mogu i dodatno obavestiti o izuzetnim zbirkama znamenitih Čačana. U pitanju su legat Milivoja i Božidarke Filipović, dragocena lična biblioteka učiteljskog bračnog para koji je preko 4000 monografskih i serijskih publikacija poklonio biblioteci. Zatim legat Jovana Davidovića, koji je kao i zbirka odlukom Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije krajem 2013. dobio status stare i retke bibliotečke građe od velikog značaja što ih svrstava među dvadeset najznačajnijih biblioteka celina u Srbiji. U Sobi legata nalazi se i biblioteka celina Siniše Paunovića, novinara, književnika, prevodioca i kolekcionara. U delu gde je njegova spomen soba mogu se, pored knjiga, časopisa i novinskih isečaka videti i brojni predmeti poput njegovog radnog stola, stolice, police za knjige, pisaće mašine, foto-aparata, radia, slika, karikatura i skulptura.

U toku Dana otvorenih vrata korisnici mogu proći odeljenja za odrasle, dečije odeljenje, naučno, zavičajno, čitaonice, sve sale, a naravno i novootvorene sobe legata sa pomenutim zanimljivim knjigama, časopisima i ličnim predmetima značajnih Čačana, rekla je Marija Radulović.

POSTAVI ODGOVOR