U Ivanjici povećan broj nasilja u porodici

U Ivanjici povećan broj nasilja u porodici

0

U Ivanjici je tokom ove godine zabeležen drastično veći broj slučajeva nasilja u porodici u odnosu na isti period ranijih godina.

Prema podacima Policijske uprave u Čačku u prvih devet meseci ove godine u Ivanjici je podneto 55 krivičnih prijava protiv porodičnih nasilnika, među kojima su i četiri žene. Prošle godine na području Ivanjice je evidentirano devet, a pretprošle 11 krivičnih dela nasilja u porodici u kojima su žrtve sadašnje, bivše ili nevenčane supruge.

Radoljub Nešković, zamenik tužioca ivanjičkog odeljenja Osnovnog javnog tužilaštva, kaže da su se u rešavanje ovog problema uključile sve relevantne institucije u Ivanjici, pa su žrtve ohrabrene da nasilje prijavljuju.

– U ovoj godini smo imali mnogo više krivičnih prijava za nasilje u porodici nego ranijih godina, čak smo imali možda više kao odeljenje u Ivanjici, nego Osnovno tužilaštvo u Čačku, odnosno naše matično tužilaštvo. Od početka godine imali smo oko 35 zadražavanja i lišenja slobode i određivanje pritvora prema učioniocima ovih krivičnih dela. Inače do sad je bilo preko 50 krivičnih prijava. Sigurno da je država rešena da se malo čvršće uhvati u koštac sa izvšiocima ovih krivičnih dela, a stoji i činjenica da su se i žrtve osnažile i dobile podršku da to prijavljuju. Inače, uvek je postojalo nasilje u porodici i mi smo ga nekad zvali „tamnom brojkom“ jer se nije prijavljivalo zbog ovdašnjeg mentaliteta, ljudi nekad i ne žele da prijave to, ne žele da gone žrtve, oni samo žele da nasilje prestane. Ali država i njeni organi ne mogu to da obezbede bez represije i krivičnog progona. U Ivanjici su formirani mobilni timovi u koje su uključeni pored policije i specijalizovanih inspektora, naročito gde su žrtve maloletnici jer sa njima moraju da budu inspektori koji imaju licencu za obavljanje razgovora sa maloletnim licima. Tu su i radnici Centra za socijalni rad, zatim Doma zdravlja i pravosudni organi, svi su uključeni i onda se radi timski i na taj način pokušavamo da pružimo tu krivično-pravnu zaštitu. Istovremeno, radi se i na preventivnom radu sa izvršiocima tih dela. Jedini način da država da reaguje i da pomogne žrtvama nasilja, je da se delo prijavi i uđe u neophodnu proceduru, i naravno na kraju da žrtva ostane dosledna u svojoj prijavi i svedočenju – izjavio je Radoljub Nešković.

POSTAVI ODGOVOR