[rstr_selector]

U Ivanjici zaživela e-uprava

Umesto 16 matičnih područja, koliko ih je opština Ivanjica imala pre uvođenja e-uprave, baza podataka je centralizovana u jedno matično područje koje se nalazi u sedištu opštine. Načelnica Opštinske uprave, Milanka Kolarević, kaže da je istina da matičari više neće obavljati venčanja po selima niti izdavati bilo kakva dokumenta kao što je to do sada bio slučaj i napominje da je izdavanje matičnih listova na terenu bilo nesvrsishodno.

– Svi matičari su zakonom bili obavezani da polože ispit za matičara što su oni i učinili tako da su mogli obavljati venčanja na svojim matičnim područjima. Međutim, ukidanjem mesnih kancelarija ta mogućnost više ne postoji i venčanja se sada obavljaju samo u Ivanjici. Ali, ja moram da napomenem zbog čega je značajno i zbog čega je za građane korisno uvođenje e-uprave. Sva dokumentacija koja građanima treba sada se podiže u opštini, a tu su i sve institucije u koje će građani ta dokumenta odneti. Njima izvod iz knjige rođenih, venčanih i umrlih i ne treba u selu, tamo nemaju kome da ga pokažu, kaže Kolarević.

Rešen problem viška matičara

Milanka Kolarević ističe da je opština Ivanjica vodila računa o zaposlenima, odnosno o matičarima koji ostaju bez svoje mesne kancelarije i matičnog područja.

– Organizovala sam popunjavanje ankete sa ciljem izjašnjavanja da li žele da napuste službu ili žele da nastave da rade. Oni koju se izjasnili da žele da sporazumno raskinu radni odnos otišli su po sistemu tehnološkog viška u skladu sa zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih i dobili su otpremninu. Oni koji su se izjasnili da ostaju da rade obuhvaćeni su novom sistematizacijom koja je 30.januara usvojena na sednici Opštinskog veća.

Dobra saradnja sa republičkim organima

Načelnica ivanjičke Opštinske uprave kaže da je saradnja sa republičkim organima zaživela i da je dostavljanje dokumenata traženih po službenoj dužnosti već postalo praksa.

– Kada neka druga državna institucija zatraži od nas odgovarajuću dokumentaciju mi imamo zakonski rok od 15 dana da im tu dokumentaciju dostavimo. Ipak, mi se trudimo da zahteve realizujemo u roku od jednog do dva, eventualno tri dana. Građani više ne moraju da idu od jedne do druge institucije noseći papire, nego će institucija kojoj su se prvo obratili od nas po službenoj dužnosti tražiti odgovarajuću dokumentaciju. I tu moram da naglasim, ako je građaninu nešto hitno i, umesto da to prepusti instituciji, lično od nas zatraži potrebni dokument, dobiće ga istog trenutka, rekla je Kolarević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *