U junu 90 čačanskih poljoprivrednika ostvarilo pravo na subvencije

U junu 90 čačanskih poljoprivrednika ostvarilo pravo na subvencije

Najviše zahteva za subvencije čačanskim poljoprivrednicima stiže od voćara koji su zainteresovani za sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zažtitu

0

Isplata subvencija čačanskim poljoprivrednicima koji su se prijavili na konkurs tokom juna obavlja se ovih dana. Bojan Gavrilović, rukovodilac Grupe za poljoprivredu Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj kaže da je u junu odobreno 90 zahteva za dodelu podsticajnih sredstava koje dodeljuje Grad.  
– Ovo je isplata u okviru drugog kruga konkursa prema prijavama koje su pristigle u junu. U ovom krugu za 90 poljoprivrednika biće isplaćeno 9.157.000,00 dinara, što sa majskim i aprilskim zahtevima iznosi oko 20.500.000,00 dinara.

U julu pristiglo znatno više zahteva nego istog meseca prošle godine

Komisija ovih dana razmatra zahteve koji su pristigli tokom jula, naveo je Gavrilović.
– Još uvek nije obrađena sva dokumentacija koja je pristigla tokom jula, tako da se još uvek ne zna koji iznos će biti isplaćen u tom krugu. Inače, u julu je stiglo 90 zahteva što je znatno više u odnosu na isti mesec prošle godine kada je konkurisalo 57 poljoprivrednika. Kada bude obrađena pristigla dokumentacija i kada se urade odluke i rešenja, isplata po tim zahtevima može da se očekuje oko 20. avgusta. Konkurs je otvoren do polovine septembra ili do utroška sredstava, a za ove namene izdvojeno je 41.000.000,00 milion dinara, rekao je Gavrilović.

Najviše interesovanja za protivgradnu zaštitu 

Gavrilović kaže da najviše zahteva stiže od voćara koji su zainteresovani za subvencije za sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu.
– Ministarsvo je ove godine ukinulo mogućnost kofinansiranja traktora i izgradnje skladišnih kapaciteta, zbog čega nemamo više toliko zahteva koji se odnose na iznose od 500.000,00 dinara, kao što je to bilo prethodne dve godine. Jedino je ostalo što se tiče tih skladišnih kapaciteta, finansiranje opreme za preradu i zamrzavanje, ali više ne možemo da finansiramo recimo nabavku vrata, panela i drugo. Tako da se sada ti zahtevi od 500.000,00 dinara odnose uglavnom na kompletan sistem protivgradne zaštite i u nekim slučajevima opreme za hladnjače. Najviše zahteva stiže od voćara za nabavku opreme za navodnjavanje i protivgradne mreže. Stočari su uglavnom zainteresovani za kupovinu jagnjadi, nešto manje za kupovinu junica, a imamo i našu meru koju smo vratili ove godine koja se odnosi na takozvano ostavljanje ženskih umatičenih teladi sa ciljem da ih zadržimo i tako poboljšamo rasni sastav, objasnio je Bojan Gavrilović. 

POSTAVI ODGOVOR