[rstr_selector]

U Moravičkom okrugu 9.525 poljoprivrednih penzionera

Na području Moravičkog okruga poljoprivredne penzije prima 9.525 korisnika. Prema rečima Krinke Lukić, direktorke čačanske filijale Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, najviše ih je na području Čačka 3.231, a slede Ivanjica sa 2.246, Gornji Milanovac sa 2.412 i Lučani sa 1.636 poljoprivrednih penzionera.

– Od ovog broja najveći broj su korisnici starosnih penzija, dok je veoma mali broj korisnika invalidskih i porodičnih poljoprivrednih penzija. Visina penzije koju primaju poljoprivredni penzioneri u našem okrugu uglavnom je u visini najnižeg iznosa penzije. To je u ovom trenutku 10.735 dinara za najniže starosne i najniže invalidske penzije. Za korisnike porodičnih poljoprivrednih penzija najniži iznos, koji je i najzastupljeniji u Moravičkom okrugu, iznosi 7.515 dinara, kaže Lukić.

Doprinos može da se doplati iz penzijskog iznosa

Direktorka čačanske filijale Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja u vezi sa ostvarivanjem prava na poljoprivrednu penziju kaže da je osnovni uslov da poljoprivrednik postane njen korisnik da ima izmirene doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje po osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti.

– Da bi mogli da ostvare pravo na starosnu penziju moraju imati uplaćene doprinose za najmanje 15 godina staža osiguranja. Međutim, ukoliko nije sav doprinos nije plaćen, to može biti nadoknađeno odbijanjem jedne trećine penzije posle ostvarivanja prava na penziju, rekla je Lukić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *