U Moravičkom okrugu na snazi narandžasti meteoalarm

U Moravičkom okrugu na snazi narandžasti meteoalarm

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da postoji velika mogućnost da će u Moravičkom okrugu doći do novih vremenskih nepogoda jakih intenziteta. Tačna lokacija i vreme tih pojava trenutno nisu poznati, jer tek kada se napravi grmljavinski oblak moguće je pratiti njegovu putanju, intenzitet i tačnu lokaciju koja bi bila zahvaćena

0

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za vremenske nepogode koje će zahvatiti Moravički okrug gde je na snazi narandžasti meteoalarm. Nedeljko Todorović, meteorolog iz RHMZ navodi da se nepogode očekuju i u Čačku i okolini gde su mogući jaki pljuskovi, pojava grada i kratkotrajni olujni vetar.

– Danas u popodnevnim i večernjim satima očekuje se veoma promenljivo vreme sa dosta oblačnosti i pojavom pljuskova sa grmljavinom. Velika verovatnoća je da će ponegde i u okolini grada biti kratkotrajnih nepogoda sa jakim pljuskom, pojavom grada i olujnim vetrom, ali će u večernjim i noćnim satima oblačnost oslabiti, rekao je Todorović.

On je dodao da je u ovom trenutku nemoguće precizirati tačnu lokaciju i vreme takve pojave, ali je naglasio da postoji mogućnost vremenskih nepogoda jakih intenziteta.

– Detaljno prognoziranje takve pojave je moguće tek kada se napravi grmljavinski oblak jer tek tada može da se prati njegova putanja i intenzitet, kao i tačna lokacija koja bi bila zahvaćena, kaže Todorović.

U Čačku moguća velika količina padavina

Nedeljko Todorović je objasnio da narandžasti meteo alarm znači da je dato upozorenje na lokalnu pojavu grmljavine, pljuskova sa količinom padavina većom od 20 litara po kvadratnom metru u relativno kratkom periodu i da je taj period uglavnom tri sata, ali može biti i mnogo kraći.

POSTAVI ODGOVOR