Претрага
[rstr_selector]

U najboljoj lokalnoj samoupravi u Srbiji ljudi gladuju

Čačanka Rumena Vasović već drugu nedelju štrajkuje ispred Osnovnog suda u Čačku, jer ova institucija nema instrumente kojima bi ona naplatila svoju izvršnu presudu na milion i po dinara kao odštetu za smrt sina.

Rumena već danima vapi za bilo kakvom vrstom pomoći nadležnih čačanskih službi, jer je njena porodica na samom rubu egzistencije. Ali problem ove žene koja živi sa sinom, snahom i njihovo troje male dece, a da niko od njih nema posao, potpuno je nevidljiv za čačansku vlast.

Tragedija, u kojoj je njen mlađi sin Dalibor ubijen, desila se 2001. godine. Mladić je pretučen bejzbol palicom, a preminuo je nakon trinaest dana. Vasovići su tužili počinioca koji je odležao četiri godine zatvora, ali dug na ime nematerijalne štete nikada nije platio. Vasovići su više puta pokušavali da ukažu na neažurnost čačanskog Osnovnog suda, pa su i prošle godine štrajkovali ispred ove institucije. Zbog očaja i nemaštine Rumenin suprug Tomislav tada je sebi oduzeo život.

Dok Rumena strepi da li će ih stanodavac izbaciti napolje zbog neplaćene kirije, brine o tome da li će deca imati šta da jedu i strahuje da im ne isključe struju, rukovodstvo Čačka sumira rezultate izbora i obaveštava građane da je koalicija stabilna. Gradonačelnik Vojislav Ilić juče se u prisustvu najvišeg gradskog rukovodstva obratio novinarima kako bi javnost obavestio da je vladajuća koalicija stabilna, a njegov zamenik Radenko Luković u podužoj besedi nanovo je uveravao novinare u vaskrsnuće čačanske privrede.

Dok najviše gradsko rukovodstvo sumira rezultate prošlonedeljnih izbora, Rumena Vasović već drugu nedelju ispred Osnovnog suda štrajkuje glađu. Njoj i njenoj porodici ni ovi izbori nisu doneli boljitak, a i kako bi kada im gradonačelnik nije ispunio ni prošlogodišnje obećanje da će se pobrinuti da se zaposli bar jedan član njene porodice.

Gradonačelnik Vojislav Ilić juče je posebno istakao da je čačanska lokalna samouprava proglašena za najbolju u Srbiji, pa nije jasno kako najbolja samouprava ne može da reši problem Rumene Vasović čija je porodica na ivici gladi. Upitan da objasni kako je ovo moguće, gradonačelnik Ilić je rekao:

Odmah posle konferencije za novinare otišli smo do Rumene Vasović koju smo zatekli sa transparentima kako sedi ispred čačanskog Osnovnog suda. Čujmo šta ona kaže na nova obećanja gradonačelnika:

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести