Претрага
[rstr_selector]

U novi život iz „Kuće na pola puta“

Čudnim životnim stazama mnoge mališane put je umesto toplog toditeljskog doma odveo u hraniteljske porodice.

U domovima tih humanih ljudi deca odrastaju, školuju se i žive najčešće do svoje 16. ili 17. godine kada pred punoletstvo treba da napuste hraniteljsko okrilje i da se samostalno otisnu u život. Za ovaj period adaptacije mnogi centri za socijalni rad imaju kuće i stanove u kojima tinejdžeri žive uz nadzor socijalnih radnika sve dok oni ne procene da su sposobni za samostalan život.

 

Poslednjih nekoliko meseci i čačanski Centar za socijalni rad sprovodi ovaj program u pokušaju da šesnaestogodišnjeg mladića osnaži i uputi u sve ono što će ga čekati u životu.

Zoran Belčević, direktor Centra za socijalni rad kaže da je za sprovođenje programa adaptacije timu sociologa poslužio objekat koji osim ove, ima namenu i da pruži utočište žrtvama nasilja i beskućnicima, popularna „Kuća na pola puta“.

– Od polovine aprila ove godine, imamo korisnika koji je, u takozvanom, posebnom satusu. Jedan mladić, uz stručnu pomoć naših radnika osposobljava se za samostalan život u društvenoj zajednici.On je bio u hraniteljskoj porodici i sada su se stekli uslovi da izađe iz okrilja te kuće i da započne lagano osamostaljivanje u društvenu zajednicu i za samostalan život. Naravno, sve ove aktivnosti su pod budnim okom naših stručnih radnika. U smeštaju u kome se nalazi, njemu su plaćeni svi troškovi neophodni za život i rad. Iako je to objekat za nešto drugačije namene, obaj šesnaestogodišnjak koristi prostor jednog dvosobnog stana – izjavio je Zoran Belčević.

Prema njegovim rečima lice kada napuni 18 godina gubi pravo na boravak u hraniteljskoj porodici, pa samim tim izlazi i iz sistema socijalnje zaštite.

– Naš tim stručnjaka, pored nadzora i edukacije, radiće i na traženju posla u davanja preporuka i urgencija kada ovaj mladić bude konkurisao za neko radno mesto – kaže Belčević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *