Претрага
[rstr_selector]

U novoizgrađenim stanovima u Arilju zbrinute izbegle porodice sa teritorije bivše Jugoslavije

Opština Arilje je u okviru Regionalnog stambenog programa, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i Jedinicom za upravljanje projektima Republike Srbije, izgradila stambenu zgradu od 15 stanova za izbegla lica sa teritorije bivše Jugoslavije. Ključevi su stanarima uručeni juče, a Branko Vukajlović, zamenik predesnika opštine Arilje, kaže da stanari nakon šest meseci stiču pravo otkupa stanova.
– Korisnici su odabrani još pre dve godine, izgradnja je malo potrajala, ali nakon podele ključeva porodice sa teritorije bivše Jugoslavije će biti useljene u svoje nove stanove.
Stanovi su površine od 30 do 60 kvadrata, a dodeljeni su prema broju članova. Zgrada ima prizemlje i dva sprata, grejanje je na struju, a ostavljena je mogućnost za grejanje na čvrsto gorivo. Prvih šest meseci stanovi su u zakupu, a stanari plaćaju minimalnu cenu opštini, a posel šest meseci stiču pravo otkupa stanova. Opštinsko veće će doneti odluku o ceni koja će biti limitirana zakonom i ne sme biti veća od polovine tržišne cene koja u tom momentu bude aktuelna na tritoriji opštine Arilje, rekao je Vukajlović.

Zbrinuta većina izbegličkih porodica 

U saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Opština Arilje je u prethodnih deset godina zbrinula većinu izbegličkih porodica, kaže zamenik predsednika opštine.
– Imamo i interno raseljene sa Kosova, a u poslednje vreme i povratnike u readmisiji, a u odličnoj saradnji sa Komesarijatom zbrinuli smo većinu njih. Mislim da je ostalo još desetak porodica koje nisu rešile stambeno pitanje, ali u podprojektu ovog Regionalnog stambenog zbrinjavanja upravo je u fazi projektovanje još jedne zgrade sa osam stanova, tako da će nam ostati jedna ili dve porodice za koje ćemo verovatno u narednoj godini stambeno pitanje rešiti otkupom nekog seoskog domaćinstva ili izgradnjom montažne kuće, rekao je Branko Vukajlović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *