U planu izgradnja zaštitnog bedema oko Borčeve hale

U planu izgradnja zaštitnog bedema oko Borčeve hale

Ozbiljno smo pristupili tome da se napravi zaštitni zid koji će braniti Borčevu halu u slučaju izlivanja Zapadne Morave, kaže direktor Borca

0
Iz arhive - Borčeva hala 2014. godine

Tokom poplava 2014. i 2016. godine hala Košarkaškog kluba Borac bila je najugroženiji sportski objekat u Čačku, jer se nalazi uz samo korito Zapadne Morave. Odbranjena  je od vodene stihije uz pomoć igrača, navijača i brojnih Čačana koji su dežurali danonoćno i postavljali džakove sa peskom.

Kako se ne bi ponovio isti scenario u slučaju izlivanja reke, rukovodstvo kluba uz pomoć lokalne samouprave planira izgradnju zaštitnog bedema. Marko Ivanović, direktor Borca,  kaže da projektnu dokumentaciju za zaštitu od poplava radi Hidrozavod Dunav-Tisa-Dunav iz Novog Sada i da će ona biti završena do kraja godine.

– Planiramo izgradnju zaštitnog bedema kako se scenario sa izlivanjem reke od pre nekoliko godina ne bi ponovio. Projektnu dokumentaciju za zaštitu od poplava radi Hidrozavod Dunav-Tisa-Dunav. Oni su već nekoliko puta bili u Čačku, a prošle sedmice su specijalnim  mašinama ispitivali zemljište. Ozbiljno smo pristupili tome da se napravi zaštitni zid koji će braniti ovaj objekat. Možda se u narednih 50 godina neće dogoditi neka prirodna nepogoda, ali mi moramo da se obezbedimo jer ćemo teško moći na drugi način da zaštitimo halu, kaže Ivanović i dodaje da će projektna dokumentacija biti završena do kraja godine.

Zaštitni zid će se pružati od starog do novog mosta

Ivanović kaže da će se odbrambeni zid pružati od starog mosta, tačnije od Ulice Bate Jankovića, do novog mosta gde sada stoji metalna ograda.

– Zid će imati dva ili tri otvora gde će se nalaziti stepeništa, jer ako bismo zatvorili kompletan zid onda bi i u normalnimuslovima kada pada kiša morale da rade pumpe i da vodu prebacuju na drugu stranu. Mislim da visina zida neće biti veća od 1,20 metara, kaže Ivanović.

POSTAVI ODGOVOR