U planu rekonzervacija Rimskih termi u Čačku

U planu rekonzervacija Rimskih termi u Čačku

Projekat uređenja prilaza lokalitetu završen, čeka se ishod pregovora sa donatorima

0
Foto dokumentacija, Narodni muzej Čačak

Narodni muzej u Čačku planira u narednom periodu da uredi pristup i rekonzervira lokaciju Rimskih termi u centru grada, koje su trenutno nedostupne javnosti jer prilaz ovom značajnom istorijskom lokalitetu nije adekvatno rešen.
Arheolog Aleksandra Gojgic, viši kustos čačanskog Narodnog muzeja, kaže da je kompletan projekat završen i da su u toku pregovori sa jednim inostranim fondom koji bi zajedno sa gradom trebalo da finansijski pomogne realizaciju ove ideje.

Za realizaciju projekta potreban novac

– Nažalost od konzerviranja sedamdesetih godina kada su istražene i kada je trebalo da budu predstavljene javnosti, terme do danas nisu na adekvatan način prezentovane. Razlog za to je što do njih ne postoji prilaz. Narodni muzej u Čačku se stara o njima, redovno ih obilazi, održava i već godinama na sve načine pokušavamo da nađemo rešenje. Zapravo, projekat revitalizacije Rimskih termi postoji i mi smo ga uradili u saradnji sa Zavodom za kulturu u Kraljevu, a u toku je pregovor da se izvrši revitalizacija tog lokaliteta. Prema tom projektu prilaz bi bio sa gradskog šetališta koji je najadekvatniji za prezentaciju termi i najlakši način da posetioci mogu da ih sagledaju, priča Aleksandra Gojgić.

Foto-dokumentacija Narodni muzej Čačak
Foto-dokumentacija Narodni muzej Čačak
Projektom predviđeno da se Terme natkriju

– U postupku revitalizacije kompletnog lokaliteta predviđeno je da se izvrši rekonzervacija, da se proširi hodna staza, kao i natktivanje kompletnog prostora koji bi lokalitet dodatno zaštitio. U planu je i da se napravi adekvatan prolaz koji bi bio osvetljen. Takođe je planirano da se na ulazu u sam lokalitet, a i po drugim mestima u gradu postave obaveštenja i putokazi ka Rimskim termama. Zanimljivo je reći da svaki turista koji dolazi u Čačak, zna za Rimske terme, što se ne bi moglo reći za veliki broj naših sugrađana, priča Aleksandra Gojgić dodajući da iako su terme zaključane, svi koji su zainteresovani da ih posete to mogu učiniti na zahtev, uz pratnju vodiča.

U toku pregovori sa stranim partnerima za uređenje Termi

– Mi smo ove godine u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Kraljeva završili projekat „Ljubljanski proces 2“, međutim oni su prestali sa finansiranjem ovih stvari. Ipak, mi smo imali pozitivan odziv od jednog partnera i sada radimo na tome da taj projekat zaživi. Očekujemo pozitivan ishod tih razgovora, ali ne želimo ništa da objavljujemo pre vremena, dok sa njima ne budemo imali konačan dogovor. Jedino mogu reći da je reč o jednom inostranom fondu, rekla je Aleksandra Gojgić dodajući da je i grad zainteresovan da finansijski pomogne uređenje prostora u kome su smeštena rimska kupatila u centru Čačka.

Rimske terme otkrivene su sedamdesetih godina prilikom iskopavanja temelja za izgradnju „lučne zgrade“ i pretpostavlja se da su sagrađene krajem III i početkom IV veka.

Prilikom građevinskih radova uništena je prostorija rimskog kupatila na severoistočom delu, pa je zbog toga ostala nepoznata njegova kompetna  arhitektura.

Istraživači veruju da je reč o termama manjeg gabarita, koje nisu imale muški i ženski deo, već su postojali dani i satnica kada su ih koristile žene, a kada muškarci.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR