U Požegi strepe od novog nevremena

U Požegi strepe od novog nevremena

Vanredna situacija i dalje je na snazi, ali je većina štete nastale u nevremenu, koje je opštinu Požega zahvatilo u petak u poslepodnevnim satima, bar privremeno sanirana

0

Sve štete na putnoj infrastrukturi koje je nevreme pričinilo u petak na području opštine Požega, danas su privremeno sanirane. Prema rečima Vladana Kovačevića, zamenika komandanta opštinskog Štaba za vanredne situacije, svi putevi su prohodni a već u subotu uveče i snabdevanje električnom energijom bilo je normalizovano.

– Ima mnogo oštećenih mostova i na njima delova koji su u potpunosti neupotrebljivi. Mi smo ih osposobili samo da može da se pređe preko njih, ali to je privremeno. Učinili smo to prosto da bi ljudi i pre prave sanacije mogli da koriste te mostove. Međutim, daleko je od toga da je šteta na mostovima sanirana, oni su za sada samo prohodni i to trenutno, kaže Kovačević.

Bujične vode napravile probleme

Zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije u opštini Požega tvrdi da je ova opština imala sreće što se Skrapež i Đetinja nisu izlili, odnosno što se Zapadna Morava izlila samo u jednom svom delu, ali se brzo i vratila u korito.

– One su čak zadržale i isti nivo vodostaja kao i pre nevremena. Najveći problem su nam napravile bujične vode. Ogromna količina vode se slila u kratkom vremenskom periodu i to je napravilo najveće probleme. Najveće štete je pretrpeo donji, odnosno istočni i zapadni deo opštine. Mada štete ima u celoj opštini, najviše su stradali ovi delovi počev od Vranjana, Zdravčića, Radovaca, Visibabe, Godovika, Rogu, Rupeljeva, Rečica, Loreta, Prijanovića, Pilatovića i Gorobilja. Imali smo i nekoliko požara izazvanih udarima groma, ali su svi oni brzo ugašeni izuzetnim intervencijama vatrogasaca, ali i samih meštana, rekao je Kovačević.

POSTAVI ODGOVOR