U Srbiji danas vrelo sa temperaturom preko 40 stepeni

U Srbiji danas vrelo sa temperaturom preko 40 stepeni

0
Image by Gerd Altmann from Pixabay
Vremenska prognoza

Danas će u Srbiji biti veoma toplo sa temperaturom koja će prelaziti 40 stepeni, pa se u pojedinim krajevima naše zemlje očekuje i do 42 stepena. Vetar će biti slab promenljivog pravca.
U Čačku će biti sunčano i veoma toplo uz slab severozapadni vetar i temperaturu u najtoplijem delu dana oko 41 stepen. Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje na crveni meteo-alarm što znači da je vreme vrlo opasno. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. I oni koji dobro podnose vrućine bi trebalo da se klone Sunca u najtoplijem delu dana. Naročito bi trebalo da budu oprezni stariji, hronični bolesnici, trudnice, kojima se savetuje da između 11.00 i 17.00 časova, ne izlaze ukoliko ne moraju.
Nedelja bi trebalo da donese osveženje za oko pet stepeni. Najniža temperatura sutra će biti od 15 do 24 stepena, a najviša dnevna u većini mesta od 32 do 35, dok će na jugu i jugoistoku Srbije i dalje biti veoma toplo sa temperaturom do 40 stepeni.

Bioprognoza

Zbog visoke maksimalne dnevne temperature vazduha i vrlo visokog indeksa UV zračenja savetuje se svima, naročito srčanim bolesnicima, smanjenje fizičkih aktivnosti i izbegavanje direktnog izlaganja suncu. Preporučuje se boravak u hladovini i klimatizovanim prostorijama, u kojima vrednost temperature ne sme biti niža od 8 stepeni u odnosu na spoljašnju.

Elektrosnabdevanje

U Čačku nema kvarova na elektro mreži, nema ni planskih isključenja struje za danas, isto je i u Gornjem Milanovcu, Guči i Lučanima, a u Ivanjici će zbog radova na remontu i reviziji trafo-stanice Milutinovići do 14.00 časova bez električne energije biti potrošači koji se napajaju sa trafostanice Jeremići, a od od 08.00 do 17.00 časova bez struje će biti zaseok Bogdanovići u Kumanici.
U Dragačevu su za sutra planirani radovi na redovnom godišnjem remontu trafostanice zbog kojih će od 07.00 do 13.00 časova bez električne energije biti potrošači u Virovu, Gornjoj Kravarici, Turici, Zeokama, Grabu i varošici Guča, osim Rakita i Krive Bare.

Stanje na putevima

Na autoputevima i glavnim putnim pravcima saobraćaj je pojačanog intenziteta što je i očekivano s obzirom na to da je vikend i da se nalazimo u jeku letnje turističke sezone. Zbog izuetno visokih temperatrura koje su najavljene za danas izbegavajte putovanje u najtoplijem delu dana i prilikom dužih putovanja pravite češće pauze.
Zbog radova na asfaltiranju koolvooza na putu Aljinovići – Novi Pazar danas do 12.00 sati saobraćaj će biti obustavljen na deonici Štavalj – Sušica, a alternativni putni pravac je Duga Poljana – Karajukića Bunari – Raždaginja.
Večeras se u Arilju od 18.00 do 21.00 čas, održava pešačka trka „ARLEMM trči“ zbog koje će biti obustavljen saobraćaj na delu raskrsnice sa ulicom Vojvode Stepe do raskrsnice sa ulicom Sv. Ahilija, u dužini od 300 metara. Tokom održavanja trke saobraćaj će regulisati saobraćajna policija.
Prema informacijama Uprave granične policije na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija na ulazu u Srbiju zadržavanje za putnička vozila je sat vremena, na Šidu se na ulazu u našu zemlju čeka oko 40 minuta, na Batrovcima se i na ulazu i izlazu vozila zadržavaju pola sata.
Na izlazu iz Srbije na Preševu se čeka sat vremena, na Gostunu 40 minuta, a n graničnom prelazu Špiljane oko pola sata.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR