[rstr_selector]
Image by Gerd Altmann from Pixabay

U Srbiji tropske vrućine, na snazi narandžasti meteoalarm

Vremenska prognoza

U Srbiji će danas, ali i u naredna dva dana, biti veoma toplo vreme sa jutarnjom i dnevnom temperaturom znatno iznad proseka za ovaj period godine. Republički hidrometeorološki zavod Srbije je izdao narandžasti meteo-alarm. Prema upozorenju, treba biti obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

Danas će najviša dnevna temperatura u većini mesta biti u intervalu od 36 do 38 stepeni. Vetar će biti slab, južni i jugozapadni, a u brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti posle podne su mogući kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.
Na području Čačka danas će biti sunčano i veoma toplo vreme, povremeno uz umerenu oblačnost. Duvaće slab južni vetar, a najviša dnevna temperatura biće do 35 stepeni.

Elektrosnabdevanje

Zbog radova na mreži niskog napona iz trafostanice Ševar, bez električne energije biće potrošači u Trbušanima, deo ulice Aleksandra Savića, leva strana od „Mediguma“ prema Čačku u vremenu od 08.00 do 10.00 časova.
U Gornjem Milanovcu danas će zbog remonta trafostganice od 9.00 do 14.00 časova bez struje biti portrošači u naselju Rasadnik i zgradama oko Jugopetrola.
Na području Ivanjice zbog seče rastinja u zoni dalekovoda u vremenu od 08.00 do 18.00 časova bez električne energije biti mesne zajednice Kovilje, Novo Brdo i naselje Maričići u Bratljevu.

Vodosnabdevanje

Na vodovodnoj mreži u Čačku nema kvarova pa je i vodosnabdevanje uredno, rekli su u čačanskom Vodovodu. U Gornjem Milanovcu će zbog radova na vodovodnoj mreži, od 9 do 14.00 časova prekid u snabdevanju vodom imati stanovnici Ulice Kneza Lazara U ostalim delovima milanovačke opštine snabdevanje vodom je uredno.

Hitna pomoć

I dalje se beleži povećan broj intervencija u čačanskoj i milanovačkoj hitnoj pomoći. Čačanski lekari su u toku prethodna 24 sata obavili 35 pregledau ordinaciji, a na teren su izlazili 50 puta, a u Gornjem Milanovcu je evidentirano 26 ambulantnih pregleda i šest kućnih poseta.

Bioprognoza

Relativno povolјne biometeorološke pogodovaće većini hronično obolelih i osetlјivih osoba. Oprez se savetuje srčanim i bolesnicima sa respiratornim tegobama. Pojačana koncentracija se preporučuje učesnicima u saobraćaju.

Stanje na putevima

S obzirom na to da se danas i u narednim danima očekuju visoke dnevne temperature, vozačima se savetuje da za duži put biraju ranije jutarnje ili kasnije popodnevne sate. Saobraćaj je umerenog intenziteta, ali zbog početka letnje turističke sezone može doći do manjih gužvi i zastoja najviše u zonama gde se izvode radovi.
Do 30. septembra izvode se radovi na rehabilitaciji puta na deonici Takovo – Pranjani, na kojoj se saobraćaj odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.
U tunelu „Brđani“, danas do 15 časova izvodiće se radovi na snimanju kolovozne konstrukcije. Za saobraćaj će biti zatvorena leva tunelska cev – smer ka Surčinu, a saobraćaj će se odvijati dvosmerno u desnoj tunelskoj cevi.
U toku su radovi na rehabilitaciji vijaduktu na magistralnom putu Sušica – Zlatibor. U zoni radova, kod tunela Palisad, postavljena je saobraćajna signalizacija, jedna traka je zatvorena, dok se saobraćaj odvija dvosmerno slobodnim saobraćajnim trakama.
Prema podacima Uprave granične policije na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja, a teretnim su zadržavanja od 60 do 180 minuta.

 

Поделите вести