U subotu protest malinara u Arilju

U subotu protest malinara u Arilju

Malinari nezadovoljni cenom najavljuju proteste, ali negiraju da ih je juče bilo u Arilju; takođe, traže sastanak sa državnim vrhom Srbije

0

Asocijacija malinara Srbije najavljuje za subotu u Arilju održavanje protestnog skupa u znak upozorenja zbog niske akontne cene kilograma maline. Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika ove Asocijacije, na protesti će učestvovati više od 50 udruženja malinara sa teritorije cele zemlje. Posle protesta, malinari će održati sastanak na kojem će doneti odluke o daljim koracima vezanim za berbu i cenu maline.

Juče nije bilo protesta malinara u Arilju

Istovremeno, Milan Đukić, predsednik Udruženja „Vilamet“ iz Arilja i predsednik Upravnog odbora Saveza „Srpska malina“ tvrdi da u Arilju juče nije bilo protesta malinara i da je vest koja se pojavila u medijima netačna. Ipak, on najavljuje mogućnost bojkota berbe maline zbog niske otkupne cene. Cenu od 120 dinara po jednom kilogramu maline Đukić smatra nedopustivom i kaže da će se proizvođači na sastanku, koji će biti održan večeras u 18.00 časova, izjasniti o načinu i obimu protesta.


Traže sastanak sa državnim vrhom Srbije

Nezadovoljni otkupnom cenom maline su i Udruženju „Eko voće“ iz Arilja, kaže Božidar Joković, predsednik ovog Udruženja. On ističe da oni neće prihvatiti cenu od 120 dinara po kilogramu, ali ni dnevnu cenu otkupa. Joković tvrdi da se u ariljskom kraju decenijama radi sa akontnom cenom i napominje da je kao član Radne grupe Ministarstva poljoprivrede za probleme maline tražio da se u roku od pet dana održi sastanak malinara sa hladnjačarima, ali i sa predsednikom i premijerom Srbije.

 

 

POSTAVI ODGOVOR