Претрага
[rstr_selector]

U susret dualnom obrazovanju

Prema rečima Dragiše Petkovića, profesora mašinske grupe predmeta i rukovodioca praktične nastave u čačanskoj Mašinsko-saobraćajnoj školi, pre dve godine na Sajmu su učestvovali van konkurencije i tada su od Beogradskog sajma dobili na besplatno korišćenje prostor površine 25 kvadratnih metara. Na taj način, kaže Petković, škola za nastup na Sajmu uštedi oko 150.000 dinara.

– Ove godine smo posebno predstavljali CNC glodalicu, odnosno tehnologije za dualno obrazovanje namenjene učenicima mašinske struke. Pre svega tu mislim na tehničare za kompjutersko konstruisanje, za numeričko upravljanje, mehatroničare i operatere mašinske obrade za struganje i glodanje. Postali smo prepoznatljivi kao neko ko hoće da uči i radi, pa smo od firme „9.septembar“ dobili profesionalnu glodalicu za praktičnu nastavu u našoj školi. Siguran sam da ćemo svake godine imati od 5 do 10 učenika više na ovim obrazovnim profilima. Deca će shvatiti da posle završetka naše škole mogu odmah da nađu posao, kaže Petković.

cnc-masina-obrU Čačku uskoro i školovanje kadrova za vojnu industriju

Mašinsko-saobraćajna škola iz Čačka planirala je da počne školovanje kadrova za rad u vojnoj industriji. Petković kaže da su ti smerovi nekada postojali u ovoj školi i veruje da će Čačak biti u mogućnosti da primi decu koja iz cele Srbije budu dolazila zbog „vojnih“ zanimanja.

– Deca bi se, dakle, školovala za potrebe Ministarstva odbrane, a praktičnu nastavu bi imali u Tehničko-remontnom zavodu, „Milanu Blagojeviću“ ili „Slobodi“. Ono što je u ovom trenutku neophodno jesu tenkovski mehaničari, mehaničari oružari, hidrauličari, pneumatičari i operateri mašinske obrade, odnosno strugari i glodači na novim CNC tehnologijama. Pri tom, ne smemo zaboraviti da su i pirotehničari deficitarni, rekao je Petković.

Vojna“ zanimanja u Mašinskoj školi od iduće godine?

Dragiša Petković izrazio je uverenje da bi Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku već naredne školske godine mogla da upiše jednu generaciju đaka-budućih stručnjaka u vojnoj industriji.

– To je neophodno. A ako mi to sada ne uradimo, 2018.godine će biti kasno, zključio je Petković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *