[rstr_selector]
Foto: Truba na kružnom toku u Bjelici

U susret Saboru trubača…

Pedeset osmi Dragačevski sabor trubača počinje za nepunih mesec dana. Kao i svake godine, pripreme za ovu jedinstvenu smotru trubaštva koštaju i para i vremena. Pripremaju se ugostitelji i meštani, svako na svoj način, kako bi posetiocima pružili veselje za pamćenje, a Guču i dragačevski kraj prikazali u što boljem svetlu. Čiste se ulice, krče vrzine, uređuju javne površine i dvorišta, zavrću oslabljeni šrafovi, peglaju kafanski stoljnjaci…

Detalj koji čeka na rešavanje u hodu

Još pre mesec dana organizatori su izjavili da su „pripreme za ovogodišnji Sabor završene, a da će se detalji rešavati u hodu“. Pretpostavljamo da je jedan od detalja koji čeka na rešavanje „u hodu“ i zelena površina sa simbolom trube na kružnom toku u Bjelici.

Ako vas ovih dana put nanese u ovom smeru i poželite da zastanete na trenutak i slikate se pored dragačevskog simbola pre nego što nastanu gužve a stampedo ljubitelja trube pohrli u ove krajeve, teško da ćete moći da došetate do ovog simbola. Zaustaviće vas velika trava i korov, očigledan „detalj koji čeka na rešavanje u hodu“. Ako i uspete da se probijete do trube, vaša slika neće izgledati nimalo reprezentativno, kao što to nije ni ovaj prizor koji bi trebalo da krasi krajolik Bjelice.

Sigurni samo da košenje trave na površini ove veličine ne košta ni previše para ni vremena, a svakako mnogo reprezentativnije izgleda. I to ne samo u dane Sabora kada takav „umiven“ izgled treba da se isplati organizatorima, već i svaki drugi dan kada ne donosi ekonomsku korist već služi opštoj svrsi.

Kod dobrog domaćina avlija je sređena svaki dan, a ne samo onda kada očekuje gosta sa punim buđelarom.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *