[rstr_selector]
Image by Gundula Vogel from Pixabay

U većem delu Srbije na snazi narandžasti meteoalarm

Vremenska prognoza

Danas se u Srbiji očekuje naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, najpre na severu Vojvodine, a sredinom dana i na zapadu Srbije. Prepodne će u centralnim i južnim krajevima biti sunčano, a popodne se naoblačenje širi na centralne i južne krajeve. Moguće su i vremenske nepogode sa većom količinom padavina, kao i kratkotrajnom pojavom grada i olujnim vetrom. Najniža temepratura biće od 9 do 18, a najviša dnevna od 25 stepeni na severu do 31 stepen na jugu zemlje.
Republički hidrometeorološki zavod je narandžasti meteoalarm izdao za zapadnu, istočnu i jugozapadnu Srbiju, Šumadiju, Pomoravlje, region Beograda, Srema i Banata.
U Čačku će tokom prepodneva biti sunčano, a kasnije tokom dana se očekuje naoblačenje koje može doneti kišu i jače pljuskove sa grmljavinom. Jutarnja temperatura biće oko 15, a najviša dnevna 28 stepeni.

Bioprognoza

Srčanim bolesnicima i osobama sa respiratornim obolјenjima se savetuje opreznost usled očekivanog uticaja biometeorološke situacije. Moguće meteoropatske reakcije su bolovi u kostima, nervoza i glavobolјa. Preporučuje se dodatan oprez učesnicima u saobraćaju.

Stanje na putevima

Vožnja će danas biti zahtevnija zbog najavljenih jačih pljuskova i mokrih kolovoza, zato je potrebno voziti sporije uz poštovanje ograničenja u brzini, ali i ostalih  saobraćajnih propisa. U toku su radovi na vijaduktu na magistralnom putu između Sušice i Zlatibora, zbog čega dolazi do zatvaranja dve od tri postojeće trake preko mosta i preusmeravanja saobraćaja na devijaciju u dužini od oko 100 metara. Za danas su najavljeni radovi na deonici Batočina – Kragujevac, u smeru ka Kragujevcu, zbog kojih će do 17 časova i 30 minuta za saobraćaj biti zatvorena vozna traka.
Sutra će se izvoditi radovi na deonici između Mrčajevaca i Kraljeva, za vreme radova od 8.30 do 17.30 časova biće zatvorena jedna saobraćajna traka, uz naizmenično propuštanje vozila.
Na putničkim terminalima naših graničnih prelaza nema zadržavanja, dok teretna vozila na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci, Šid i Kelebija na izlazu iz Srbije čekaju tri sata, a na graničnom prelazu Bezdan dva sata.

Поделите вести