Претрага
[rstr_selector]

Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља прихватило понуду Владе, блокада у Мрчајевцима прекинута

„Оно што је јако битно за произвођаче млека, дали смо предлог да се уведу квоте на границама, да се појачају контроле на било који начин, како би се смањио увоз млека и млечних производа. То је наш предлог који су узели у разматрање и речено нам је да ће гледати што пре да га усвоје”

На данашњим разговорима представника удружења пољопривредника и Владе Србије, који су трајали готово шест сати а које су представници удружења из Краљева и Чачка последњи напустили, било је помака, а чини се да је Влада тек сада увидела стварне проблеме са којима се домаћи пољопривредници суочавају, рекао је Слободан Видојевић, председник Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља.

– Не могу да кажем да смо у потпуности задовољни, али доста је било помака у разговорима у којима је учествовало седам удружења, а који су трајали скоро шест сати. Друга страна је чини ми се тек сада схватила у чему је огроман проблем у пољопривреди. Договорено је да се субвенције по хектару обрадиве земље подигну са 9.000 на 18.000 динара. Такође, накнада за одводњавање у овој години ће бити смањена 50 процената а наредне године ће бити потпуно укинута. Што се тиче плавог дизела који се тражи за пролећну сетву а који је био на листи захтева, обећано је да ће се од 1. јануара наредне године кренути са применом 100 литара по хектару. Оно што је јако битно за произвођаче млека, дали смо предлог да се уведу квоте на границама, да се појачају контроле на било који начин, како би се смањио увоз млека и млечних производа, јер је чињеница да не могу потпуно да га обуставе. То је наш предлог који су узели у разматрање и речено нам је да ће гледати што пре да га усвоје. Првобитно изнети захтеви за повећање субвенције по уматиченом грлу са 30.000 на 40.000 динара и прелевмана на сиреве са 30 на 300 динара, су испуњени. Тражили смо да премија за млеко износи 20 динара по литру, подигли су на 19 и то смо прихватили. Задовољни смо јер су нас данас саслушали. Делимично смо нешто постигли, што до сада није био случај.

Оно што је за произвођаче млека у овом тренутку најважније је да што пре крене откуп млека, али и да се регулише увоз, каже Видојевић.

– Најбитније је да ће се највероватније увести квоте и појачати контроле на границама где ће се једним делом смањити увоз млека и растеретити млекаре. То нам је сада веома важно како би кренуо откуп млека. Узели су у разматрање и обећали да ће гледати што пре да овим људима којима је обустављен откуп млека пронађу млекаре које ће моћи то млеко да откупљују. Следеће недеље имамо састанак са млекарама и трговинским кућама око те велике разлике у цени која постоји, будући да они имају много већу зараду од пољопривредних произвођача, рекао је Видојевић и додао да су вечерас трактори и механизација склоњени са саобраћајница и да је блокада прекинута.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *