Ukraden, pa vraćen labud sa jezera u Međuvršju

Ukraden, pa vraćen labud sa jezera u Međuvršju

0
Fotografija preuzeta sa Facebook stranice Turističke organizacije Čačka

Na jezeru u Međuvršju se već nekoliko meseci nalazi par  labudova o kojima brinu zaposleni u Turističkoj organizaciji Čačka. Međutim, juče se u medijima pojavila fotografija na kojoj  je snimljen labud u jednom automobilu na obilaznici kod Čačka. Prema rečima biologa Uroša Pantovića iz čačanske Turističke organizacije, labud je nakon toga vraćen na jezero, a nestao  je najverovatnije tokom vikenda.
– Prema našim pretpostavkama ptica je uzeta sa jezera najverovatnije u subotu ili nedelju s obzirom na to da su poslednji put viđeni u paru  u petak kada smo im iznosili hranu. Nakon slike koja se pojavila u medijima bili smo iznenađeni, a pošto je snimljena na obilaznici oko Čačka pretpostavili smo da to može biti jedna od ptica koja se ovde nalazi već nekoliko meseci. Prilikom provere na terenu videli smo da jedna ptica nedostaje. U međuvremenu se labud na neobičan način pojavio na jezeru. Radi se o odrasloj pitici labuda „grbca“ koji je zaštićena vrsta u Srbiji i njeno držanje je krivično delo, rekao je Uroš Pantović.

Poreklo ptica nije poznato

– Ptice nisu obeležene tako da nam njihovo poreklo nije poznato. Pojavile su se na jezeru pre tri do četiri meseca, ali ne znamo tačno na koji način. U saradnji sa Republičkim inspektorom za zaštitu životne sredine dobili smo nalog da ptice mogu ostati ovde ukoliko su na slobodi. Krila su im potkresana tako da ne mogu da lete, inače da mogu, bilo bi nemoguće uhvatiti ih. Čekamo da im primarna letna pera porastu i onda će otići svojim putem. U međuvermenu, zabranjena je bilo kakva manipulacija tim životinjama upravo zato što se tretiraju kao divlje ptice koje su zaštićene u našoj zemlji i iz tog razloga je svako uznemiravanje, a naročito njihovo držanje u zatočeništvu protivzakonito, naglašava Pantović.

Krivična prijava za kradljivce labuda

– Mi ćemo postupiti onako kako zakon nalaže. Na osnovu podataka sa kojima raspolažemo podnećemo krivičnu prijavu policiji i proslediti inspektoru za zaštitu životne sredine i nadamo se da će se ovaj slučaj rešiti, rekao je Uroš Pantović iz Turističke organizacije Čačka.

POSTAVI ODGOVOR