Претрага
[rstr_selector]

Уметничка галерија „Надежда Петровић” данас слави 62. рођендан

„Обележавањем 60. година оснивања Галерије, 2021. године, ми смо заправо ушли у годину јубилеја и све своје делатности и уметнички програм смо тада подредили лику и делу Надежде Петровић чије име носимо, а која је, да подсетим, у своје време била на челу  борбе за равноправније и хуманије друштво.”

На данашњи дан пре 62 године, у Чачку је основана Уметничка галерија „Надежда Петровић” која се током свих ових година бави савременом  ликовном и визуелном уметношћу и сврстава се у једну од најстаријих и најзначајнијих културних установа овог типа у Србији. Ове године се обележава и 150 година од рођења Надежде Петровић, наше прослављене сликарке чији назив Галерија носи, па су стога сви програми усмерени на прославу јубилеја, наводи Бранко Ћаловић, директор Галерије, додајући да је, тим поводом, Галерија укључена у реализацију многобројних програма који се реализују у оквиру пројекта Чачак – Национална престоница културе.

– 31. мај је дан када је основана Уметничка галерија „Надежда Петровић”, а било је то давне 1961. године када су културни посленици, оснивачи Меморијала Надежде Петровић, сматрали да град треба да има установу која ће бити организатор и реализатор манифестације савремене уметности основане у част наше велике српске сликарке. Генерације запослених које су прошле кроз ову установу, дајући допринос свако на свој начин, донеле су Уметничкој галерији позицију коју она данас има. Обележавањем 60. година оснивања Галерије, 2021. године, ми смо заправо ушли у годину јубилеја и све своје делатности и уметнички програм смо тада подредили лику и делу Надежде Петровић чије име носимо, а која је, да вас подсетим, у своје време била на челу  борбе за равноправније и хуманије друштво. Ове године обележавамо 150 година од њеног рођења, и сви програми су промишљани управо за овај јубилеј. А допринос дајемо и кроз многобројне програме у оквиру Прве националне престонице културе – Чачанска родна.

Галерија располаже са више од 1700 експоната сврстаних у седам збирки, а Ћаловић очекује, какао истиче, да ће ова установа ускоро добити простор за депо и сталну поставку, као и да ће бити решен правни статус легата Соње Савић.  Он је овом приликом најавио и отварање изложбе скулптура Олге Јеврић, која је заказана за суботу 3. јун.

– Годину великог Надеждиног јубилеја Галерија је дочекала са баштином од преко 1700 експоната у седам збирки и три објекта, уз наше очекивање za решавање простора за депо и сталну поставку, као и правног статуса легатске заоставштине Соње Савић. Оно што бих волео да најавим је изложба Олге Јеврић, уметнице чија је прва изложба снажно одјекнула у нашој земљи, али и на Венецијанском бијеналу. Уметнице која је излагала у великим европским градовима. Оно што је врло интересантно јесте чињеница да је Олга Јеврић изабрана за дописног члана Српске академије наука и уметности 1974. године, а 1983. године је постала прва и једина жена вајар, члан САНУ. У том смислу, планирамо извођење њене скулптуре, будући да је она 1952. године учествовала на конкурсу за споменик Палим борцима у Чачку. Са сви овим у вези, надам се да ће наша национална уметност скулптуре добити и можда најзначајније монументално дело у својој антологији.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести