Uređene nove staze u Stopića pećini

Uređene nove staze u Stopića pećini

Posetiocima Stopića pećine na raspolaganju mobilna aplikacija, putem koje mogu da da obiđu ovaj lokalitet i bez turističkog vodiča

0
Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Stopića pećina, koja se nalazi na 19 kilometara od centra Zlatibora, sa impresivnim ulazom, bigrenim kadama i podzemnim vodopadom, svake godine privlači  veliki broj turista koji žele da uživaju u nesvakidašnjim podzemnim pejzažima. Prošle godine ovaj speleološki lokalitet obišlo je više od 100.000 posetilaca, kaže  Vladimir Živanović direktor Turističke organizacije Zlatibor. Po njegovim rečima, Turistička organizacija posvećeno radi na uređenju pećine, kako bi omogućila turistima da bezbedno dođu do njenih najlepših delova.

– Mi se trudimo da svojim aktivnostima doprinesemo što boljoj poseti samog lokaliteta. To radimo kroz promotivne aktivnosti, ali i kroz infrastrukturna ulaganja. Prošle godine je završena nova pešačka staza unutar pećine, čime je jedan zahtevan i nepristupačan deo je sada postao pristupačan turistima. Uredili smo pešačku stazu dužine 60 metara i svi turisti koji posećuju Stopića pećinu sada mogu da izađu na vodopad unutar pećine – jedan od najatraktivnijih i najlepših lokaliteta u pećini. A stvorili smo i preduslove da ovoj godini nastavimo tu pešačku stazu, jer smo sada izašli na jedan dosta pristupačan i lagan teren. I sada se kroz pećinu proteže oko 400 metara uređene i bezbedne staze koja vodi kroz njene najlepše predele. Poseta lokalitetu opravdava ova ulaganja. Prošle godine, Stopića pećina je zabeležila oko 120.000 prodatih karata, brojka se kretala do 150.000 posetilaca, i mi iz godine u godinu idemo samo uzlaznom putanjom.

Mobilna aplikacija za obilazak Stopića pećine bez vodiča

Živanović je podsetio i to da je posetiocima Stopića pećine na raspolaganju mobilna aplikacija, putem koje mogu da da obiđu ovaj lokalitet i bez turističkog vodiča, kao i da je prošle godine u neposrednoj blizici pećine uređen prostor na kome turisti mogu da kupe neke od tradicionalnih zlatiborskih proizvoda.

– Posetiocima je na raspolaganju ,,Mobilni turistički vodič”, odnosno mobilna aplikacija na četiri strana jezika, pomoću koje mogu obići kompletnu Stopića pećinu bez turističkog vodiča, kroz lepo definisane i uređene tačke unutar pećine. Takođe, prošle godine u rad je pušten i pijac koji se nalazi na parkingu Stopića pećine gde je data mogućnost svim našim lokalnim proizvođačima da ponude svoje proizvode, a turistima koji dođu u posetu da kupe neki suvenir ili neki kvalitetan proizvod naših lokalnih proizvođača.

Stopića pećina dostupna je za obilaske svim danima od 09.30 do 16.30 časova.

POSTAVI ODGOVOR