Претрага
[rstr_selector]

Uredno vodosnabdevanje i grejanje

Vodosnabdevanje

Iako su već nekoliko dana temperature ispod nule, u čačanskon Vodovodu nisu imali povećan broj intervencija usled pucanja cevi, kakav je bio slučaj ranijih godina pri ovakvim vremenskim uslovima, a u službi za Održavanje i izgradnju kažu da nije bilo ni prijava pucanja vodomera. Zbog niskih temperatura i mogućnosti povećanog broja kvarova, u Vodovodu dežuraju tri mobilne ekipe. Kada je reč o dopremanju pijaće vode u sela i naselja gde je vodosnabdevanje otežano, u Vodovodu kažu da se ta praksa tokom ledenih dana ne praktikuje, jer voda u cisternama pri ovako niskim temperaturama ledi. Kvarova na vodovodnoj mreži nema ni u Gornjem Milanovcu.

Grejanje

Grejanje u Čačku funkcioniše dobro, kvarova nema tako da se očekuje da će svi stanovu u toku dana biti topli. Zbog veoma niskih temperatura produžen je režim isporuke toplotne energije do 21 čas i 30 minuta, a po potrebi i duže. Tople radijatore danas mogu da očekuju i stanovnici Gornjeg Milanovca koji se snabdevaju toplotnom energijom iz kotlarnica u Lominoj i Železničkoj ulici.

Hitna pomoć

Hitna pomoć u Čačku je u toku jučerašnjeg dana intervenisala 43 puta na terenu, a u ordinaciji su lekari pregledali 32 pacijenta. Ivanjički lekari su u isto vreme imali 76 hitnih intervencija od kojih 70 u ordinaciji, a sedam na terenu.

Bioprognoza

Biometeorološke prilike će uticati relativno nepovolјno na većinu hroničnih bolesnika. Osobama sa srčanim i obolјenjima respiratornog sistema tegobe se mogu pojačati, a cerebrovaskularni bolesnici i reumatičari bi trebalo da budu posebno oprezni, te im se preporučuje dodatno smanjenje aktivnosti. Pojačana nervoza, problemi sa snom i glavobolјa su mogući kod meteoropata.
Preporučuje se adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim termičkim uslovima, kao i povećan oprez u saobraćaju.

Stanje na putevima

Kraj novogodišnjeg i božićnog raspusta za osnovne i srednje škole doneće na ulicama veći broj dece, a posebno na onim koje vode ka školama, a s obzirom da na pojedinim saobraćajnicama ima i snega i leda na kolovozu, Auto-moto svez Srbije apeluje na sve vozače da, posebno kada se približavaju pešačkim prelazima, dodatno smanje već ograničenu brzinu i voze oprezno i uvek budu spremni da na vreme reaguju. Kolovozi su na putevima u nižim predelima mokri, dok su u višim i planinskim prekriveni snegom zbog čega je saobraćaj otežan i usporen. Oblačnost sa novim snegom koji će doneti formiranje snežnog pokrivača zahvatiće prvo jugozapadne, južne i jugositčnoe krajeve srbije, međutim u ovim pre podnevnim satima je moguća i kiša koja se ponegde na severu i zapadu može lediti na tlu. Iz Automoto saveza savetuju vozačima da kada su u pitanju obilne snežne padavine ne kreću na put bez preke potrebe, a ukoliko se ipak odluče za putovanje da koriste autoputeve ili puteve koji spadaju u prvi priotirtet čišćenja, da putuju u periodu od 9 do 16 časova i poštuju sva ograničenja u brzini predviđena za zimske uslove vožnje. Svi prilazi zimskim turističkim centrimna su prohodi, međutim na tim putevima ima snega na kolovozu do 5 cm a mestimično i leda zbog čega je pored dobrih zimskih guma obavezna upotreba lanaca.

Policijska uprava

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije u Čačku i Gornjem Milanovcu u toku jučerašnjeg dana dogodila se po jedna saobraćajna nezgoda, u kojima su dve osobe zadobile teške telesne povrede. Radarske kontrole biće do 14.00 časova u Bresnici, a od 14.00 pa sve do 06.00 sati sutra ujutru na gradskom području.

Porodilište

U čačanskom porodilištu u toku jučerašnjeg dana lekari i babice su obavili tri porođaja i tom prilikom su rođeni dva dečaka i jedna devojčica, a u Gornjem Milanovcu u toku jučerašnjeg dana rođene su dve bebe i to dečak i devojčica.

 

 

 

Поделите вести