Претрага
[rstr_selector]

Uskoro obavezna registracija skupština stanara

Gradska uprava u Čačku u obavezi je da do sutra (25. aprila), prema zahtevu Ministarstva građevinarstva, imenuje osobu ili instituciju koja će obavljati poslove registrovanja stambenih zajednica. Direktor Gradske stambene agencije, Milan Draškić, očekuje da taj posao bude poveren upravo ovoj ustanovi jer su oni i do sada obavljali registraciju skupština stanara.

– Mi smo te poslove obavljali sve do stupanja na snagu novog Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, a na osnovu gradske odluke iz 2015.godine. Ukoliko ovi zadaci sada nama budu povereni mi ćemo se organizovati i odrediti osobu koja će biti registrator, a zatim će ta osoba morati da prođe i odgovarajuću obuku. Kada registratori budu imenovani u celoj Srbiji, biće to zeleno svetlo za raspisivanje javnog poziva skupštinama stambenih zajednica, nekadašnjim skupštinama stanara, da se jave i u odgovarajućem roku evidentiraju i registruju. To će važiti i za one koji po prethodnoj gradskoj odluci to nisu učinili, ali i za one koji su registrovani da se preregistruju, kaže Draškić.

Uvođenje reda

Direktor Gradske stambene agencije u Čačku kaže da skupštine stanara koje su se registrovale na osnovu gradske odluke imaju veliku prednost u odnosu na ostale s obzirom na to da su već stekli svojstvo pravnog subjekta.

– Oni već imaju matični broj i PIB, kao i broj tekućeg računa. Mi smo do sada imali haotičnu situaciju u pogledu neevidencije i neregistracije skupština stambenih zajednica i nadam se da će primena ovog Zakona to da promeni. Mnogo toga je bilo nepoznato u smislu broja i načina funkcionisanja stambenih zajednica, ko ih predstavlja i slično, a sada im predstoji i proces imenovanja upravnika stambenih zgrada, rekao je Draškić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести