Претрага
[rstr_selector]

Uskoro proširenje deponije „Duboko“

Prema rečima Nedeljka Milosavljevića, direktora Javnog komunalnod preduzeća „Duboko“, najkasnije za dve nedelje bi trebalo da budu okončane procedure u vezi sa overom projekta, izborom nadzora i potpisivanjem ugovora sa izvođačem, nakon čega bi građevinski radovi mogli da krenu već narednog meseca.
– Početak radova odnosi se na izvođenje stabilizacionih mera utvrđenih na osnovu sagledavanja prethodnog stanja po kome je i izrađeno telo deponije, ali i nestabilnosti terena koji se javio u toku izgradnje. Iza toga imamo izgradnju novih ćelija za proširenje tela deponije sa prelaskom na drugu stranu obale, preko Turskog potoka. Svi ti radovi maksimalno mogu da traju 24 meseca. Međutim, u kontaktu sa potencijalnim izvođačem radova zaključuje se da ti radovi mogu, ako sve bude išlo po planu, da budu znatno kraći, rekao je Milosavljević.

Za proširenje deponije 4,5 miliona evra

Direktor Milosavljević kaže da je predračunska vrednost radova, po projektu, 4,5 miliona evra.
– Sredstva je u iznosu od 2,5 miliona evra obezbedila Švedska vladina agencija SIDA, dok je preostala 2 miliona evra obezbedilo naše Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, kaže Nedeljko Milosavljević.

Transfer stanica u Čačku je opravdana investicija

U sklopu regionalne deponije „Duboko“ radi i čačanska transfer stanica koja je u martu ove godine otvorena u naselju Prelići. Prema dosadašnjim ekonomskim pokazateljima, Nedeljko Milosavljević smatra da je, otvaranje reciklažnog centra u gradu na Moravi bio dobar poslovni potez.
– Može se zaključiti da smo u ovoj godini imali povećanu količinu otpada iz Čačka, ali i da je iz toga proizašla dvostruka korist. Prvo, više nema zaostalih količina otpada, a bilo ih je do izgradnje transfer stanice. Drugo, izgradnja transfer stanice je dobar pokazatelj uspešnosti primarne selekcije otpada: imamo konstantnu količinu rasta prikupljenog i selektovanog otpada koji stiže iz Čačka, zaključuje Milosavljević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *