Претрага
[rstr_selector]

Uskoro više srna u čačanskim lovištima

Lovište „Jelica-Čemernica-Kablar“ kojim gazduje Lovačko udruženje „Čačak“ prostire se na 32.000 hektara i bogato je sitnom divljači: zečevima, fazanima i poljskim jarebicama, a u planu je povećanje fonda srneće divljač.

Bratislav Bojović, upravnik lovišta Lovačkog udruženja „Čačak“, kaže da je optimalan broj srna za lovište „Jelica-Čemernica-Kablar“ 160, a da ih trenutno u lovištu ima 80.

– Tačno se zna koliki je ekonomski kapacitet lovišta, odnosno broj jedinki određene vrste na jednom kvadratnom kilometru. koje ne pričinjavaju nikakvu materijalnu štetu, pre svega, na poljoprivrednim usevima. Za odstrel onda služi samo onaj broj jedinki koje su prekobrojne, odnosno možemo da lovimo samo onaj broj jedinki koji su višak iznad utvrđenog optimalnog broja. Ako nemamo optimalni fond, kao što je to slučaj sada u našem lovištu sa srnama, trudimo se da određenim uzgojnim merama dođemo do tog nivoa da bismo kasnije mogli da vršimo odstrel. Sve dok broj srna u lovištu ne dostigne 160, ovde neće biti lova ove divljači, kaže Bojović.

Divljih svinja ima u optimalnom broju

Bojović kaže da u lovištu „Jelica-Čemernica-Kablar“ divljih svinja ima u optimalnom broju i da lovci dobijaju dozvole za odstrel ove vrste.

– Proteklog vikenda imali smo odstrel dve divlje svinje. Jedna je odstreljena na Kablaru, a druga na Jelici. Inače, mi imamo 600 članova i oni nisu aktivni samo kada je lov u pitanju, negu su tu i za sve druge aktivnosti poput prihranjivanja divljači za šta je nabavka hrane već u toku. Kada bude bilo potrebe hranu ćemo izenti u lovište, a nakon toga ćemo raditi lovno-tehničke objekte i sve ono što nam je predviđeno planom. Često je veoma pogrešno shvatanje uloge lovaca u jednom eko-sistemu. Lovci ne odstreljuju uvek i sve na šta naiđu. Lovci samo uzimaju iz prirode višak kako bi uspostavili optimalnu biološku ravnotežu, rekao je Bojović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *