Uspeh čačanskih reprezentativaca na Specijalnoj olimpijadi

Uspeh čačanskih reprezentativaca na Specijalnoj olimpijadi

0

U pitanju je najveći sportski događaj na svetu namenjen osobama sa smetnjama u razvoju, odnosno, intelektualnim nedostatkom. Ove godine, Specijalna olimpijada je održana od 7. do 21. marta, s tim što su se naši sugrađani tokom prva četiri dana u Abu Dabiju prilagođavali vremenskoj razlici i neuobičajeno visokim temperaturama. Takmičenja su počela 11. marta, usledili su određivanje finalnih grupa, konačna divizija i sama Olimpijada 21. marta.

I pored neravnopravnog tretmana, odbojkaši zablistali

– Čačak je predstavljalo ukupno osam sportista. Dve učenice u ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji, Radica Rajčević i Radmila Mirić, osvojile su treće mesto. U okviru muške odbojkaške reprezentacije, učestvovali su dvojica bivših učenika iz sportskog kluba „Mladost“ i četvorica momaka iz redovne populacije, kao partneri reprezentacije. Pored Čačana, bili su tu i predstavnici Vranja, Zrenjanina i Beograda, govori o postignutim rezultatima Milovan Đondrić, direktor škole.

Zauzeli su peto mesto, za šta direktor pomalo krivi neregularne uslove takmičenja, s obzirom na to da je učestvovalo nekoliko prvoligaša, a libero domaćina je čak član nacionalne selekcije. U odlučujućoj utakmici, pretrpeli su poraz od reprezentacije Azerbejdžana.

– Prezadovoljan sam izuzetno pozitivnom atmosferom u reprezentaciji. Bez obzira na to što nismo osvojili medalju, dostojanstveno smo predstavljali našu zemlju, naše sportiste i naš grad. Mi smo na svim prethodnim evropskim i svetskim takmičenjima osvajali medalje, pa mislim da su nas i organizatori, gledajući prethodne rezultate, pomalo svesno „gurnuli“ u najzahtevniju finalnu grupu. Nažalost, njihovi prejaki partneri su brzo preuzeli igru, ali, ne želim da se opravdavam, naše greške su direktno uticale na rezultat. Sport je takav da je uvek potrebno i malo sreće. Ne mogu da budem nezadovoljan, zaključuje Đondrić.

Takmičenja se nastavljaju

Nakon svega, okreću se domaćim izazovima. Već u subotu ih očekuje državno prvenstvo u ženskom fudbalu u Pančevu, dok će se 20. aprila održati državno prvenstvo u muškoj odbojci. Oba takmičenja su tradicionalna, što znači da učestvuju isključivo sportisti, bez pomoćnih partnera.

– Početkom maja, Čačak bi trebalo da bude domaćin državnog prvenstva u stonom tenisu, a od 19. do 23. juna i Nacionalnih igara Specijalne olimpijade Srbije. U pitanju je najveći i najznačajniji događaj tog tipa, gde učestvuje dvanaest gradova sa između dvesta pedeset i trista sportista i trenera. Zahvalni smo na prilici da ih ugostimo, baš kao i prethodne godine, ističe direktor škole „1. novembar“.

POSTAVI ODGOVOR