[rstr_selector]

Uspešna godina za Planinarsko društvo „Golija“

Planinarsko društvo „Golija“ iz Ivanjice, koje broji oko 50 članova, tokom ove godine je imalo dosta zapaženih rezultata. Aleksandar Marković, predsednik ovog Planinarskog društva, kaže da su dve juniorke bile druge na Balkanskom šampionatu koji je održan na Pokljuki u Sloveniji, pioniri su osvojili prvo mesto na Državnom prvenstvu u planinarskoj orijentaciji, juniorke i pioniri su osvojili prvo mesto na Balkanskim susretima na Rajcu i zahvaljujući tim rezultatima dobili su organizaciju jednog kola lige Srbije sledeće godine.

– Aktivno smo učestvovali u radu Planinarskog saveza Srbije, Sportskog saveza Ivanjice i lokalne samouprave. Aplicirali smo i dobili određena sredstva za jedan projekat koji smo iskoristili za uređenje i markiranje planinarskih staza u Ivanjici. Prošle nedelje smo održali godišnju Skupštinu na kojoj smo usvojili novi Statut koji je urađen na osnovu Zakona o sportu i Statuta Planinarskog saveza Srbije, tako da sada punopravno možemo da učestvujemo u radu kako u savezu, tako i u druženju i kontaktu sa drugim klubovima. Pored toga što smo mali klub iz malog mesta i imamo problem kao i svaki drugi klub, a to je nedostatak materijalnih sredstava, uspeli smo da budemo četvrti klub u ligi Srbije, odnosno na Državnom prvenstvu u planinarskoj orijentaciji. Kada ostvarite pobedu u konkurenciji klubova koji broje između 2.000 i 2.500  članova, a mi imamo njih 40 do 50, to je ogroman rezultat. Namera nam je da učlanimo što više mladih ljudi i da se što više dece i omladine takmiči. Pored takmičenja u planinarskoj orijentaciji, za narednu godinu planiramo i penjanje na dosta vrhova, a jedan od glavnih je Durmitor. Namera nam je i da obezbedimo neki naš kutak, odnosno Planinarski dom, rekao je Aleksandar Marković.

PD „Golija“ će nastaviti sa markiranjem pešačkih staza
katici-mucanjČlanovi Planinarskog društva „Golija“ su tokom ove godine, pored svojih redovnih aktivnosti, radili i na uređenju i markiranju pešačkih planinarskih staza, učestvovali na Sajmu sporta u Beogradu, ostvarili saradnju sa štićenicima Dnevnog centra „Sunce“ kao i sa Planinarskim društvima iz Bosne i Hercegovine, naročito sa bratskom opštinom Teslić, rekao je Aleksandar Marković. Prema njegovim rečima, za planinare je jako važno da planinarske staze budu markirane pa će iz tog razloga te aktivnosti biti nastavljene i naredne godine.

– Akcenat će biti na obeležavanju pešačkih staza na Goliji, Javoru i Mučnju. Do sada imamo oko 150 kilometara markiranih pešačkih staza na području naše opštine, što je sasvim dovoljno. Ali mi tu nećemo stati, već ćemo i naredne godine raditi na markiranju staza, kaže predsednik PD „Golija“.

Ivanjica organizator jednog kola lige Srbije

On je najavio da će u 2017. godini u planinarskoj orijentaciji biti održano osam kola lige Srbije.
– U Prvenstvu Srbije u planinarskoj orijentaciji održavaju se tzv. kola lige Srbije. Naredne godine će biti održano osam kola, a mi ćemo biti organizatori jednog koje će u našoj opštini biti održano 3. juna. Državno prvenstvo će biti održano 1. jula u Priboju, tako da ćemo učestvovati na ukupno 9 takmičenja u Srbiji, rekao je Aleksandar Marković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *