[rstr_selector]

Uštedom do nižih računa za grejanje

Tarifni sistem obračuna i naplate grejanja kod čačanskih korisnika izazvao je negodovanje jer su decembarski računi kod većine građana dostigli iznos i do tri puta veći nego u istom periodu prošle godine.

Mnogi korisnici grejanja uložili su reklamacije na pristigle račune, međutim, većina njih, moraće da plati utvrđeni iznos. Do greške na obračunima došlo je jedino kod potrošača Prosvetine zgrade preko puta Medicine rada i ti računi će biti umanjeni.

Iz preduzeća za grejanje potrošačima savetuju ugradnju raznih vrsta ventila zahvaljujući kojima se može regulisati potrošnja i kontrolisati visina računa, o čemu govori Nenad Ocokoljić, tehnički direktor ovog preduzeća.

– Veoma je bitno da korisnici grejanja shvate da u svojim nekim analizama, na svojim računima shvate da treba da ispoštuju ovih pet meseci koji su bili u prethodnom periodu. Znači, ne samo da kažu decembarski račun je 12.000, 13.000 ili 10.000 jer je to mnogo, nego da se vrate koliki je račun je bio u avgustu, septembru, oktobru i jednostavno saberu po kvadratu koliko je bilo onih 86 bez PDV-a ili 96 sa PDV-om i da na taj način vide gde se u principu nalaze u ovoj polusezoni jer leti se plaća samo paušalni deo, ne plaća se potrošnja. Koraci kod onih korisnika koji su imali zaista visoku potrošnju su provera temperature u stanovima, provera rada automatike, provera stanja zgrade. Vi znate da “JKP Čačak” ima termonizijsku kameru i ima dosta dobar tehnički sektor koji može da proceni da li je zgrada dobra ili nije, da li je fasadna stolarija loša, da li je bez izolacije. Na osnovu toga, predsednici skupština stanara i korisnici grejanja proveravaju koji je to optimalni režim u različitim temperaturskim režimima spoljne temperature koji “JKP Čačak” treba da pruži da bi korisnici grejanja imali željenu, zadovoljavajuću temperaturu. Ne nikako 26 ili 27 stepeni koliko pojedini stanovi u pojedinim zgradama su imali u prethodnom mesecu. Naravno, svaki stepen koji je više energije u stanovima je negde oko 7,5 % energije više potrošnje tako da je to veoma bitan parametar da korisnici grejanja svedu svoju temperaturu na normalnu meru. Veoma je bitno da sama optimizacija potrošnje toplotne energije znači praktično kontrolu temperature u željenim prostorima. To može da se radi i bez lokalnih merila utroška toplotne energije na stepeničkim vertikalama takozvanih novih sistema ili bez ugradnje delitelja koji će tek biti u narednom periodu, takozvanim starim sistemiam grejanja, a to je oko 5.300 stanova koliko takvih imamo. Dakle, to je jedan radijatorski ventil sa termostatskom glavom za podešavanje i željena temperatura se veoma lako podešava određenim brojem koji je od jedan do pet. Brojka je apsolutno neka temperatura od dvadesetak stepeni i korisnici grejanja mogu kada su u stanu da podešavaju temeperaturu koju žele, a kada nisu u stanu mogu da vrše umanjenje temperature na svojim grejnim telima i time se postiže izuzetno velika ušteda čak i do 30 % u pojedinim stanovima koji imaju dobru termičku izolaciju i kontrolisano grejanje – izjavio je Nanad Ocokoljić.

Iako je bilo najava da će zbog visoke cene grejanja putem daljinskog sistema pojedini Čačani isključiti grejanje, a stanove zagrevati nekim drugim energentima, juče nismo saznali koliki je taj broj. Naime iz ovog preduzeća kažu da je veoma mali broj onih koji su se isključili sa daljinskog sistema grejanja, a da je mnogo više onih koji, reklamirajući visoke račune, prete isključenjem, ali na kraju ipak odustanu.

Treba napomenuti da po gradskoj odluci svi korisnici grejanja, ukoliko odluče da se isključe sa sistema, su u obavezi da i dalje plaćaju grejanje. Prilikom privremenog isključenja, korisnici plaćaju fiksni deo kao i 20 odsto varijabilnog dela računa, dok kod trajnog isključenja mesečno se plaća samo 20 odsto varijabilnog dela računa za taj obračunski period u prethodnoj godini. Ukoliko korisnik odluči da se ponovo priključi na sustem, plaća priključnu taksu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *