Претрага
[rstr_selector]

Usvojen zahtev malinara, počela kontrola klasiranja maline na terenu

Predstavnici Asocijacije malinara Srbije održali su juče sastanak sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i trgovine, a njihov glavni zahtev je bio da se reši trenutni problem sa klasiranjem maline koji je doveo do značajnog obaranja otkupne cene, objašnjava Dobrivoje Radović, predsednik ove Asocijacije.

– Problem je nastao zbog toga što hladnjačari pri otkupu, zbog kiše i elementarnih nepogoda, klasiraju malinu što automatski dovodi do obaranja cene. Kada malinar donese voće u hladnjaču, otkupljivač celokupnu količinu tretira kao drugu ili treću klasu, što je prosto nemoguće. Nedopustivo je i to da posao klasiranja rade potpuno nestručni ljudi, recimo vozači kamiona ili magacioneri. Od Vlade Srbije smo tražili da interveniše po ovom pitanju, odnosno da se u proces otkupa uključe ljudi od struke. Nezamislivo je da hladnjačari za drugu klasu maline plaćaju 60 dinara, pritom oni vrše klasiranje onako kako im odgovara. To je jedan od zahteva koji je usvojen i mislim da su sve institucije i organi od sinoć na terenu i kontrolišu proces otkupa i klasiranja maline, izjavio je Dobrivoje Radović napominjući da ovogodišnji rod maline jeste nešto lošijeg kvaliteta, ali da to ne može biti izgovor za ovakav postupak hladnjačara.

Državni organi dali garancije da će kontrolisati otkupna mesta

Na sastanku je dogovoreno da se prate otkupna mesta i hladnjače i kontroliše rast cene po kvalitetu maline, rekao je Radović i dodao da je sledeći sastanak zakazan za utorak kada će se videti da li je došlo do pomaka u tom smeru.

– Dogovoreno je da akontna cena za prvu klasu mora biti 125 dinara, a za drugu 105, a ne da sva malina ide po 60 ili 80 dinara. Drugi zahtev je bio da se strogo kontrolišu otkupna mesta i da se prati da li se hladnjačari pridržavaju dogovora. Dobili smo obećaje da će se proveriti sva otkupna mesta u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu. U utorak ćemo se ponovo sastati da vidimo da li je dogovor koji smo napravili u Vladi i ispoštovan , priča Radović.

Obećano povećanje subvencije za osiguranje useva

– Imajući u vidu da smo ove sezone u Zapadnoj Srbiji imali nekoliko velikih elementarnih nepogoda u Vladi Srbije je juče dogovoreno da se poveća iznos subvencija za osiguranje useva, tačnije maline. Obećali su da će za poljoprivrednike Moravičkog i Zlatiborskog okruga povraćaj sredstava za osiguranje useva umesto 40, biti 60 odsto, dodaje naš sagovornik.

Protesti malinara stopirani dok traju pregovori sa Vladom

Povodom najava protesta malinara, Radović kaže da se od njih nije odustalo, već da su oni stopirani dok traju razgovori s predstavnicima Vlade.

– Mi nismo trajno odustali od protesta, samo smo ih zamrzli do utorka kada ćemo na sastanku videti izveštaj određenih institucija, šta je na tarenu urađeo i šta su poljoprivredni proizvođači od obećanog dobili. Niko ne beži od protesta oni su prijavljeni i mogu se dogoditi u svakom momentu. Da smo danas počeli proteste, svi pregovori koje smo do sada vodili bi bili zamrznuti, zaključuje Radović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести