Претрага
[rstr_selector]

Uvoz krompira preti da uništi domaću proizvodnju

Proizvođači krompira u Srbiji i dalje se suočavaju sa velikom konkurencijom tržišta Evropske unije odakle se uvozi krompir po cenama nižim od troškova proizvodnje. Ratko Vukićević, predsednik Upravnog odbora Asocijacije voćara i povrtara „Plodovi Srbije”, ističe da srpski proizvođači ne mogu da izdrže jaku konkurenciju, zbog čega se smanjuje domaća proizvodnja. Prema Vukićevićevim rečima, u Srbiju se najviše uvozi industrijski krompir.

– Naši proizvođači krompira se sada nalaze u nezavidnom položaju, prvenstveno zbog letnje suše posle koje nisu dobili pomoć od države, ali i zbog toga što je konkurencija na tržištu velika. Holandski proizvođači su na primer ove godine imali veliku proizvodnju krompira za pomfrit, ali nisu imali ugovore sa proizvođačima zbog čega nisu imali gde da ga uskladište, pa su morali da ga prodaju. On se mogao dobiti po ceni od 6 centi. Treba naglasiti da to nije krompir za svežu upotrebu, već za industriju, ali naše tržište to ne prepoznaje već se najčešće uvoze takve sorte. Realna cena krompira se na holandskom tržištu kreće od 8 do 12 centi, što je dosta niža cena u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosila oko 20 centi, objašnjava Vukićević i dodaje da se taj krompir kod nas može dobiti po ceni od 25 dinara.

Tržište treba zaštititi od dampinških cena

Vukićević navodi da je Asocijacija voćara i povrtara „Plodovi Srbije” tražila od ministarstava trgovine i poljoprivrede da se srpsko tržište zaštiti od uvoza jeftinog voća i povrća jer to nisu proizvodne, već dampinške cene.

– Mi smo tražili od ministra poljoprivrede i drugih ministara da nas zaštite od takozvanih dampinških cena. To su cene ispod cene koštanja i one nisu karakteristične samo za krompir, već i za ostalo voće i povrće. Taj problem se javio kada je Evropska unija uvela sankcije Rusiji. Naši proizvođači su izloženi žestokoj konkurenciji, nisu tehnički opremljeni, nisu dovoljno edukovani i nemaju dovoljno parcela kao u Evropskoj uniji. Brojne stvari nisu urađene kako treba, a opet smo izloženi takvoj konkurenciji, kaže naš sagovornik.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести