Претрага
[rstr_selector]

Užička bolnica nezadovoljna zbog ukidanja transfuziološke službe: „Zbog čega se gasi nešto što dobro funkcioniše?”

Reformom Zakona kojim je obuhvaćena i oblast transfuzije krvi, predviđeno je da Služba za transfuziju u Opštoj bolnici u Užicu radi samo kao bolnička banka, bez prava da organizuje akcije davanja krvi, obradu i pripremu krvnih komponenata, što bi se radilo u Kragujevcu.

Radmila Smiljanić, načelnica Službe transfuzije u užičkoj Opštoj bolnici, iskazala je nezadovoljstvo zbog ove izmene u Zakonu rekavši da Služba transfuzije treba da brine o pacijentima, ali i o tome da se očuva davalaštvo u Zlatiborskom okrugu. Prema njenim rečima, protiv ovog rešenja pobunili su se davaoci krvi, ali i gradsko rukovodstvo Užica.

„Mnogo smo uložili u razvoj davalaštva krvi u Zlatiborskom okrugu”

– Oni su tražili od direktora Zdravstvenog centra Opšte bolnice i načelnika Službe da se izjasne šta je najbolje za bolesnike u Zlatiborskom okrugu i jednoglasno je potpisano da je najbolje da krv ostane u ovom okrugu. Mi smo veliki okrug i najveći region u Srbiji, imamo specifičnosti kao što su duga zima i loša putna mreža, a i turistički smo kraj, tako da se zimi i leti povećava broj stanovnika. Do sada smo sve pacijente zbrinjavali, nismo tražili pomoć, već 16 godina nismo odložili nijedan operativni program, nemamo letnju ni zimsku nestašicu, odlično sarađujemo sa davaocima krvi, tako da je mnogo uloženo u razvoj davalaštva. Ono se godinama gradilo, a u trenutku se ruši. Bojimo se da će nam davalaštvo biti urušeno i pitamo se zbog čega se gasi nešto što je dobro u Srbiji, kaže doktorka Radmila Smiljanić.

Služba transfuzije u Užicu jedna je od najbolje opremljenih u Srbiji

Ona dodaje da im je cilj da oblast davalaštva ne bude ukinuta u Zlatiborskom okrugu, zbog čega će tražiti pomoć od političara da nađu rešenje za ovu situaciju, kao što su to učinili Dubrovčani kada su imali sličan problem.

– Tražimo od političara da nađu rešenje za ovu situacjiju. U Hrvatskoj je Dubrovnik imao sličan stav kao mi i uspeli su da pronađu rešenje tako što je taj grad postao subjedinica Splita, s tim što su ovlašćeno radili sav posao transfuziološke službe. Mi smo čak i to prihvatili, iako je Kragujevac što se tiče razvoja te oblasti dosta nivoa ispod nas. Zlatiborski okrug ima 314 hiljada stanovnika, a godišnje se javi oko 9 hiljada ljudi da da krv, što je 2,6 odsto. Cilj nam je da taj broj povećamo na 4 odsto. Sa druge strane, Institut za transfuziju u Beogradu je najveća ustanova koja bi trebalo da prikupi 4 odsto, što je preko 114 hiljada jedinica, a oni prikupe manje od 30 hiljada. Dakle, oni slabije rade na toj teritoriji koja je ravna i gusto naseljena nego mi koji imamo planinski reljef i duge zime. Njih niko ne pita zbog čega lošije rade i zašto stalno traže drugima da im pomažu, zaključuje dr Smiljanić.

Služba transfuzije u Užicu je jedna od najbolje opremljenih u Srbiji, a dr Smiljanić kaže da već petnaestak godina imaju i informacioni sistem zahvaljujući kome imaju uvid u podatke o davaocu krvi, tačnije o tome gde je dao krv i koja komponenta je od nje napravljena, a pored toga postoje i podaci o tome koja komponenta krvi je data kom pacijentu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *