Претрага
[rstr_selector]

Vanredna situacija u Ivanjici, potrebna pomoć vojske

Štab za vanredne situacije je u Ivanjici 5. jula proglasio vanrednu situaciju za celu teritoriju opštine. Zbog obilnih padavina na području opštine Ivanjica došlo je do izlivanja bujičnih potoka koji su oštetili veliki broj lokalnih i nekategorisanih puteva, a oštećenja ima i na stambenim objektima i poljoprivrednom zemljištu. Prema rečima Budislava Vukašinovića, predsednika opštinskog Štaba za vanredne situacije, trenutno se radi na otklanjanju šteta koje su nastale usled ove elementarne nepogode.

– Na teritoriji opštine Ivanjica ovih dana bilo je mnogo kiše, provala oblaka, mestimično i grada. Bujični potoci su se izlivali i tako oštetili mnoge lokalne i nekategorisane puteve. Vanredna situacija za celu opštinu Ivanjica proglašena je 5. jula, a trenutno se radi na otklanjanju nanosa na putevima, propustima, uklanjanju vode sa puteva. Čeka se da se vreme malo stabilizuje kako bi se krenulo i sa detaljnom popravkom puteva. U svim mesnim zajednicama i selima se radi na tome, angažovane su i četiri firme koje se bave održavanjem puteva. Opština se obratila za pomoć i vojsci koja će biti angažovana na popravci puteva i otklanjanju velikih šteta koje je voda nanela nakon velikih padavina, kaže Vukašinović.

Oštećeno par hiljada kilometara makadamskih puteva

Budislav Vukašinović kaže da su velike štete i na poljoprivrednom zemljištu koje je razneto, kao i da su usevi uništeni, ali da će se i tu vršiti procena štete.

– Najveći problem je na putnoj infrastrukturi, imamo par hiljada kilometara makadamskih puteva koji su mnogo oštećeni. Bujične vode su raznele puteve jer je došlo do začepljenja propusta pa se voda izlivala na puteve i tako ih oštetila. Svi brdski potoci u kojima leti gotovo da nema vode su sada nakon ovakvih kiša nabujali, a ima ih mnogo na Goliji, Javoru i Mučnju. Probleme takođe prave i manje rečice kao što su Brusnička reka, Grabovica, Bukovica i Lučka reka, koje u ovakvim situacijama nabujaju, izlivaju se i oštećuju puteve. Mnogo štete je naneto i na poljoprivrednom zemljištu koje je razneto, takođe će se i tu vršiti procena štete. Sva ova oštećenja su nastala nekoliko dana pred vikend i za vikend, ali u suštini poslednja dva meseca stalno padaju kiše i to obimne i uvek je bilo nekih šteta i konstantno se radilo na tim popravkama, kaže naš sagovornik.

Za procenu štete na infrastrukturi potrebno nekoliko meseci

Vukašinović navodi da samo jedna Komisija radi na proceni štete i da je to obiman posao, kao i da im je potrebno više meseci da obiđu celu teritoriju.

– Stanovništvo kome je potrebna pomoć može se javiti predsednicima mesnih zajednica, odnosno članovima saveta mesnih zajednica, a oni prave spiskove i dostavljaju to  opštini. Što se tiče procene štete, to je obiman posao, mi imamo jednu Komisiju za procenu šteta na infrastrukturi, oni rade ali to je Sizifov posao, potrebno je više meseci da obiđu celu teritoriju, navodi Budislav Vukašinović, predsednik opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести