Vanredna situacija u većem delu zapadne Srbije

Vanredna situacija u većem delu zapadne Srbije

Vanredna situacija zbog snega proglašena je u opštinama Lučani, Ivanjica i Arilje

0

Zbog problema koje su izazvale obilne snežene padavine, juče je na teritoriji opštine Lučani uvedena vanredna situacija. Milivoje Dolović, zamenik predsenika opštine Lučani, kaže da je visina snega u nižim delovima Dragačeva od 35 do 45 santimetara, a u višim do 70 santimetara, zbog čega su najugroženija planinska sela. Danas je meštanima upućena pomoć za čišćenje nekategorisanih puteva u vidu raonika i dodatnih količina nafte.

– To su pre svega mesne zajednice Vučkovica, Glog, Gornji Dubac, Kaona, Gornja i Donja Kravarica, Grab i Dučalovići. U ovom trenutku su očišćeni opštiniski putevi prvog i drugog reda, autobuski saobraćaj je otežan, ali se odvija. Takođe, delimo dodatnu količinu nafte po mesnim zajednicama, gde se Saveti organizuju sa svojom mehanizacijom oko čišćenja nekategorisanih puteva oko kojih ima najvećih problema. U Kaoni i Gornjem Dubcu imamo delove zaseoka koji su trenutno neprohodni. Tamo su upućeni veći traktori sa većim raonicima za čišćenje. Distribucije električne energije i vode se vrši neometano. Ukoliko bi sneg danas prestao da pada, mi bismo kompletno Dragačevo za tri, četiri dana očistili, kaže Dolović.

Prioritet je da se očiste putevi do odsečenih ivanjičkih sela

Vanredna situacija je sinoć uvedena i Ivanjici gde su zavejana gotovo sva sela na Goliji, Javoru i Mučnju, kaže Budislav Vukašinović, načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije. Po njegovim rečima prioritet je da se očiste putevi do odsečenih sela, a na tim intervencijama će u hitnim slučajevima biti angažovane i Gorska služba spasavanja i jedinica Crvenog krsta za intervencije u vanrednim situacijama.

– Do centara mesnih zajednica je čišćeno, ali ima dosta ugaženog snega tako da je i tu teška prohodnost. Od centara mesnih zajednica prema svim selima praktično je neprohodno, teško je proći bez nekih dobrih terenskih vozila ili sanki. Biće čišćenja nekih putnih pravaca do zaselaka, odnosno tamo gde bude hitno, a angažovaćemo Gorsku službu i jedinicu Crvenog krsta koja je skoro obučena za vanredne situacije, to su mladi i sposobni ljudi, tako da ćemo u najhitnijim situacijama moći da dođemo do ugroženih i da im uručimo potrebnu pomoć, kaže Vukašinović.

Ivanjica traži pomoć države

Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica, kaže da je gotovo 80 procenata ove opštine zavejano, nastava se ne održava u svim školama, a opštinsko rukovodstvo je primorano da zatraži pomoć od države jer ne mogu sami da reše ovako tešku situaciju.

– Ljudi nisu mogli više sa traktorima i sa raonicima da se bore, sneg je prešao 60, 70 centimetara, a sa nanosima visina snežnog pokrivača dostiže i više od metra. Jedan od razloga zbog kojeg smo proglasili vanrednu sitaciju je kako bismo uputili apel državi, „Putevima Srbije”, Sektoru za vanredne situacije, jer mi sami ne možemo da se izborimo sa ovim, iako smo navikli na surove zime, ovo je ipak nešto što odavno nije zadesilo Ivanjicu, kaže Mitrović.

Vanredna situaciji i u opštini Arilje

Sneg je zavejao i Arilje zbog čega je danas i u ovoj opštini proglašena vanredna situacija. Miloš Nedeljković, predsednik opštine Arilje, kaže da su obimne snežne padavine nanele brojne probleme kao što su kvar na dalekovodu Dobrače-Brekovo-Bjeluša, zavejane škole i niz neprohodnih puteva koji vode ka zaselcima gde uglavnom žive stariji i bolesni meštani do kojih je sada teško doći.

– Imamo prekid na tom dalekovodu, ekipa je otišla na teren i oni rade već tri, četiri sata na rešavanju tog problema. Nadamo se da će u toku dana da se uspostavi taj dovod. Imamo puno bolesnih lica koja se nalaze na tim zaseočkim putevima koji su neprohodni, tako da smo poslali desetine mašina i angažovali smo neke privatnike, tako da će oni danas i sutra čistiti. Trudili smo se da obezbedimo vozila za prevoz bolesnih lica jer Dom zdravlja nema dovoljno adekvatnih vozila, pa smo angažovali iz Policije i Distribucije, tako da će oni danas, gde bude hitno, prevoziti bolesna lica, kaže Nedeljković.

Tri mašine „Moravca” u kvaru

Od četiri mašine kojima JKP „Moravac” uklanja sneg sa seoskih saobraćajnica koje su u njihovoj nadležnosti, u ovom trenutku tri su u kvaru. Prema informaciji iz ovog preduzeća, očekuje se da će dve mašine uskoro biti popravljene i stavljene u funkciju, dok za treću treba da se nabave delovi, budući da je kvar ozbiljan.

POSTAVI ODGOVOR