Vatrogasce zvati na prvi znak požara!

Vatrogasce zvati na prvi znak požara!

0

U požaru koji je sinoć izbio u 18 časova i 30 minuta na stambenom objektu kod pošte u Ljubiću, nije bilo povređenih osoba, kaže Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga. Četiri vatrogasca sa dva vozila stigla su 8 minuta posle poziva, a intervencija je trajala 120 minuta.

Kad su vatrogasci stigli već je gorelo 80 kvadratnih metara krovne konstrukcije, jer nisu na vreme obavešteni o požaru. Rano ovoga jutra, Policijska uprava Čačak je napravila uviđaj na osnovu kojeg je isključena sumnja da je požar namerno izazvan i ustanovljeno je da je požar izazvan kvarom na električnim instalacijama. Šteta se procenjuje na 3 do 4 hiljade evra. Broćić ističe, kao simptomatične, sve česće zakasnele pozive vatrogascima i kaže da ih građani zovu tek kada vatra već zahvati velike površine.

Broćić ističe da su poslednjih dana na seoskom području učestali požari na otvorenom prostoru, čiji je uzrok, prema njegovim rečima, ljudski faktor. Posledica ovih požara često je smrtni ishod, zbog čega on apeluje na građane da budu pažljivi prilikom paljenja vatre na otvorenom.

– Nemoguće je neprimetiti da gori 10 hektara livade ili šume. Pre neki dan, 5.aprila, imali smo jednog nastradalog (65) u požaru na otvorenom u selu Lipovac, na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Meštani Lipovca su prijavili požar, ali ne i ugroženu osobu koja je sama palila vatru na otvorenom. Dolaskom na lice mesta, vatrogasci su našli leš. Kod prijavljivanja požara važan je svaki minut jer se vatra izuzetno brzo širi, zaključio je Dragiša Broćić.

POSTAVI ODGOVOR