Претрага
[rstr_selector]

„Veče kad su nam zvezde bile vrlo bliske“

Sinoć je publika u Domu kulture imala priliku da uživa u poetsko-muzičkoj večeri pod nazivom „Zvezde su nam vrlo bliske“ koje je održano u čast Raška Jovičića, pesnika, muzičara i osnivača grupe „Za jednu noć“.
Želja organizatora, Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ je bila da preispita ukupno poetsko-muzičko stvaralaštvo Raška Jovičića, pesnika melanholije i slutnje, deset godina od izlaska knjige Radne verzije i deset godina od veličanstvenog koncerta Rašku u čast. Pesme popularne i prihvaćene sa kraja prošlog veka, kod današnje generacije muzičara i nove mlade publike imaju novu boju i nov smisao.
Na samom početku večeri, nakon obraćanja publici direktora manifestacije „Disovo proleće“, Bogdana Trifunovića, moderator Dušan Darijević je istakao, da je Raško Jovičić već postao deo kulturne baštine Čačka i da je važno čuvati uspomenu i sećanje na takve umetnike i ljude kakvi su bili Raško Jovičić, ali i jedna Sonja Savić, koji su na početku ovog veka za Čačak značili isto ono što su u XX veku za ovaj grad bili slavni Dis i velika slikarka Nadežda Petrović. Nikog od ovih umetnika nije prihvatilo vreme i sredina u kom su živeli. Slava i priznanje došli su mnogo kasnije sa novim generacijama, ali uz pomoć kulturnih institucija Čačka: Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, Manifestacije „Disovo proleće“, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, koji čuvaju uspomenu i proučavaju umetničku zaostavštinu svojih velikana i prezentuju njihovo delo javnosti na pravi način.

rasko-jovicic-2Rašku u čast sviralo više od 30 muzičara

Vrlo emotivno i dirljivo je bilo i prikazivanje video materijala sa pesmama Raška Jovičića, muzičara koji su zauvek napustili rodni kraj, otišli negde daleko na zapad i istok sa Raškovim pesmama u srcu. Prikazan je video spot sa pesmom „Oluja“  i audio snimak pesme „Sunčeva popodneva“ koju izvodi Goran Stefanović, jedan od najvatrenijih i najodanijih  sledbenika Raškove poetske i muzičke ideje i snimak  legendarne „Ljubavne poruke“, koju su u dalekoj Kini za svoje sugrađane snimili Čačani Nikola i Petar Radović, Đorđe Gostiljac i Somborac Predrag Nikić. Raškove stihove recitovao je glumac Vladimir Jocović, a u muzičkom delu učestvovalo je više od trideset muzičara iz Čačka, bivših Jovičićevih saradnika i članova grupe „Za jednu noć“, kao i veoma mladih muzičara, koji se nisu ni rodili u vreme nastanka pesama ove grupe.
Uz horsko, vrlo emotivno pevanje Melanholije svih učesnika i brojne publike, završeno je veče puno emocija i sećanja na neko bolje vreme, ali i sa željom da Raškova poezija dobije ono mesto u budućnosti, koje sasvim zaslužuje.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *