Velika planinska trka

Velika planinska trka

Velika planinska trka, koja će 16. septembra okupiti veliki broj zainteresovanih, organizuje se 22. put, a ove godine predviđa dve varijante ove manifestacije

0

Planinarsko društvo „Kablar“ 16. septembra organizuje tradicionalnu planinsku trku. Planinski savez Srbije odredio je ovaj dan i za obeležavanje republičke akcije pod nazivom „Dan pešačenja u Srbiji“. Aleksandar Barać, predsednik planinarskog društva „Kablar“, najavljuje dve varijante 22. trke:

– Planirali smo da ova trka ima dve varijante koje su prilagođene kondicionoj spremnosti zainteresovanih sugrađana. Prvi deo manifestacije podrazumeva pešačku turu u dužini od 13 km, gde će se naši sugrađani okupljati u terminu od 7.30 do 8 sati na platou ispred železničke stanice u Čačku, gde se Velika trka zvanično i otvara. Organizator je obezbedio prevoz do startne pozicije koja ove godine kreće od manastira Vavedenje, a onda podnožjem Ovčara, putem sela Dučalovići, Banjskog potoka, manastira Nikolje stići ćemo do planinarskog društva „Kablar“ u Ovčar Banji. Predviđeno je da pešačenje traje od 8.30 do 14.30 časova. Na kratkim pauzama učesnici će imati priliku da se informišu o geografskim odlikama ovčarsko-kablarske klisure, florom i faunom tog područja, kao i različitim istorijskim činjenicama. Nakon dolaska u planinarski dom, učesnici će biti počašćeni planinskim ručkom, a povratak je planiran za 17 časova.

Izlet za decu i starije

– Druga varijanta je predviđena za one koji nisu kondiciono spremni da pređu stazu od 13 km. Za njih će biti organizovana kraća izletnička tura gde smo planirali da naši zainteresovani sugrađani dođu u Ovčar Banju u sopstvenoj režiji ili vozom koji iz Čačka kreće u 11.40. U 12 sati, na platou ispred restorana „Dom“ u Ovčar Banji, naši vodiči sačekaće učesnike i povesti ih u jednu izletničku avanturu u dužini od 6 km. Predviđeno je da posete Banjski potok, manastire Blagoveštenje, Ilinje, Nikolje, i da na kraju dođu u planinski dom gde će takođe biti počašćeni ručkom. Ova staza je prilagođena svima, i deci i starijim ljudima, objašnjava Barać.

Prijava se može obaviti na štandu koji će od srede do petka biti postavljen na gradskom trgu. Ono što je Barać posebno istakao jeste da svi učesnici na trku polaze na sopstvenu odgovornost, kao i to da učešće u akciji mora biti u skladu sa zdravstvenim i fizičkim sposobnostima pojedinca.

POSTAVI ODGOVOR