Veliko finale ili tek početak? Beogradski protest zakazan za subotu

Veliko finale ili tek početak? Beogradski protest zakazan za subotu

Višemesečna okupljanja i šetnje pod sloganom „1 od 5 miliona", organizovane u više od stotinu gradova Srbije, trebalo bi da dobiju svoj epilog, ili možda neslavno razrešenje, u vidu velikog protesta najavljenog za 13. april u Beogradu

0
Foto: N. Jovanović

Pored još sto gradova, Čačak je tokom dvanaest nedelja pružao svoj doprinos protestima pod sloganom „1 od 5 miliona”, organizovanim širom Srbije u znak nezadovoljstva građana aktuelnom vlašću. Za to vreme, na zbornom mestu pred spomenikom vojvodi Stepi Stepanoviću, okupljenima čiji je broj iz sedmice u sedmicu varirao, ali sa nepromenjenim jezgrom, svakoga petka su se obraćali govornici iz različitih sfera društva: profesori, umetnici, odbornici, sindikalci, vojni veterani, novinari i aktivisti. Ono u čemu su svi, bez obzira na razlike ideološke, socijalne, obrazovne prirode bili saglasni, jeste neizdrživost društvene klime koja već godinama unazad vlada u srpskom društvu.

Poslednjih sedmica, do tada uglavnom naglašeno neutralnim demonstrantima javno se pridružila, a ubrzo i na čelo kolone stala nekolicina predstavnika opozicije. Dok se situacija zaoštravala, a pritisak rastao na obe strane, veliki beogradski miting je zakazan za 13. april. Tim povodom, organizacioni odbor „1 od 5 miliona”, kao i Narodna stranka Čačak, uputili su, svako sa svoje strane, otvoreni poziv svim zainteresovanim sugrađanima da se u subotu, u 15 časova, okupe ispred Narodne skupštine i mirnim putem zatraže Ustavom zagarantovanu slobodu i prestanak zloupotrebe države od strane režima.

Poziv Narodne stranke građanima

„Mesecima već, protestnim okupljanjima širom Srbije, pokušavamo da urazumimo na miran i legitiman način vlast, jer je dara prevršila meru. Narod vapajem traži Ustavom zagarantovanu slobodu, sa zahtevom da vlast prestane da zloupotrebljava državu u svom obračunu sa građanima koji su se usudili da drugačije misle.

Umesto dijaloga, pojačale su se pretnje, uznemiravanje javnosti i haranga prema političkim neistomišljenicima, zloupotreba administrativnog, pravosudnog i policijskog aparata. Matematičkom progresijom se množe afere i u Čačku, a i u Beogradu. Vlast je dakle okupirana od male grupe ljudi, a mi, kao 1 od 5 miliona državu moramo vratiti građanima.

Čačani, došao je trenutak kada se Čačak više ne brani sa Jelice i sa Ljubić brda. Došao je trenutak da krenemo za Begrad. Zato, svi kao jedan, bez obzira na razlike, 13. aprila u 15 časova okupimo se ispred Narodne skupštine u Beoradu da od dahija vratimo ono što nama svima pripada – DRŽAVA! Kada vratimo bazu, i kada vratimo pravo da se razlikujemo, onda možemo i pričati o razlikama.

Do tada, svi kao jedan protiv manipulacije i laži, protiv straha i pretnji, protiv ponižavanja, protiv urušavanja institucija, za prava mladih da se školuju, zaposle i ostanu u svojoj državi. Ne želimo da im izbor bude između učanjenja u SNS ili odlazak zauvek u svet. Želimo nazad svoj život, svoje dostojanstvo i ono što imaju svi drugi narodi u Evropi osim nas.

13. APRILA JEDAN PROTEST, JEDAN GRAD, JEDAN CILj, SVI KAO JEDAN ZA SLOBODNU SRBIJU!“

Saopštenje Organizacionog odbora 1 od 5 miliona Čačak

„Poštovani sugrađani, Protesti u Čačku trajali su gotovo 4 meseca, odnosno 12 nedelja smo svake subote šetali tražeći normalnije uslove za život ne samo u našem gradu, već u čitavoj zemlji. Nijedan od naših zahteva nije ni uzet u razmatranje, a kamoli prihvaćen. Nastavili su da urušavaju grad, zagađuju Moravu, i dalje nemamo svoj bioskop, i dalje posao u državnoj firmi možete dobiti isključivo preko partijske knjižice.

Čelnici našeg grada nas nisu saslušali, pa zbog toga smatramo da je vreme da i Čačani krenu u Beograd. Vreme je da posetimo našu prestonicu, da mi čačanski „seljaci i đilkoši“ kako nas je nazvao Željko Mitrović primitivni podanik svakog režima, kao u nekim drugim vremenima potvrdimo da smo željni slobode i pravde i da ćemo se za to boriti i izboriti.

Zato vas pozivamo da se u subotu 13. aprila okupimo na parkingu kod „Rode“ u Čačku u 10 časova, odakle ćemo zajedno krenuti put Beograda.

Jedan protest! Jedan grad! Jedan cilj! Svi kao jedan! Promene dolaze iz Čačka!“

Umesto dijaloga – mitinzi

Uzmemo li u obzir da je od strane vlasti, u okviru kampanje „Budućnost Srbije”, gotovo momentalno najavljen pompezni skup u Beogradu, 19. aprila i to kao „najveći u poslednjih pola veka“, dok će samo dva dana ranije imati svojevrsnu generalnu probu u Novom Sadu, da se zaključiti kako su sve mogućnosti raspleta potpuno otvorene.

POSTAVI ODGOVOR