[rstr_selector]

Veliko nevreme u Ivanjici, vanredna situacija u četiri mesne zajednice

Nevreme sa jakom kišom i gradom, koje je u subotu posle podne zahvatilo Ivanjicu nanelo je velike štete putevima, stambenim objektima i poljoprivrednom zemljištu. Iako su protivgradni strelci dejstvovali nisu uspeli da razbiju gradonosne oblake, pa je grad najviše oštetio mesne zajednice Prilike, Bukovicu, Opaljenik i Ivanjicu u kojima je uvedena vanredna situacija. Budislav Vukašinović, načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije, kaže da su makadamski putevi u velikoj meri oštećeni, a štete su pretrpeli i voćnjacima, malinjaci i ostali poljoprivredni usevi.
– Sve je počelo oko 18 časova kada je naišao veći talas gradonosnih oblaka koji je zahvatio centar Ivanjice, deo Prilika, Bukovicu i Opaljenik. Bila je to prava provala oblaka, a jaku kišu je pratio i grad koji je napravio mnogo štete na stambenim objektima. Voda je ljudima ulazila u kuće, najviše u naseljima Kušićan, Senjak, Marina reka i u samom centru Ivanjice. Makadamski putevi su znatno oštećeni jer je voda odnela materijal od koga su napravljeni. Štab za vanredne situacije je zasedao i u subotu uveče je doneta odluka da se proglasi vanredna situacija u mesnim zajednicama Prilike, Opaljenik, Ivanjica i Bukovica. Naloženo je svim službama da raspoloživim sredstvima odmah krenu sa radovima da se otklone štete nastale na stambenim objektima i putevima, a komisija za procenu štete na poljoprivrednim površinama će danas krenuti u obilazak terena i izvršiti procenu nastalih šteta, rekao je Vukašinović i dodao da se za sada ne zna kolike su štete na malinjacima i voćnjacima, ali da očekuje da će se u naredna dva do tri dana znati obim štete.

 „Ivanjica pod vodom kao Venecija“

Centar Ivanjice je bio poplavljen nekoliko sati, jer atmosferska kanalizacija nije mogla da prihvati ogromnu količinu vode, objašnjava Budislav Vukašinović.
– Zbog jake kiše, atmosferska kanalizacija nije mogla da prihvati velike količine vode zbog čega je došlo do zagušenja, a tome je doprinelo i nanošenja materijala sa sporednih makadamskih puteva, pa su ivanjičkim ulicama tekli potoci. U jednom trenutku Ivanjica je ličila na Veneciju, rekao je predsednik opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *